Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Борисов: Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология

Министерският съвет отваря процедурата за новия блок в централата, а желанието на премиера е да бъде използван пълният потенциал на новите технологии в сектора

Борисов: Седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология

Снимка: Investor.bg

Нов, седми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде с коренно различна технология и гориво, за да има пълна диверсификация, коментира премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на площадката в ядрената ни централа, излъчвана във официалния му фейсбук профил.

От неговите думи става ясно, че вече е готова Оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на проекта за нови мощности в Козлодуй и Министерският съвет ще стартира процедурата за нов реактор на площадката на съществуващата ни централа.

Още по темата

Желанието на Борисов е там да бъде поставен "американски реактор", използващ "американско гориво". Работи се и по системата за малки модулни централи, като така ще се намали зависимостта на страната ни от руските реактори.

"Достатъчно се напатихме да плащаме и нищо да не става", коментира премиерът и заяви желание при новия блок в АЕЦ "Козлодуй" да се използва пълният потенциал на иновациите в сектора и да бъде избрана нова, съвременна технология, която ще доведе до диверсификация.

Въпрос на анализи е как ще бъде осъществен проектът, с каква технология и с какво финансиране, допълни енергийният министър Теменужка Петкова, която придружава премиера в инспекцията. Тя посочи, че на заседанието на правителството в сряда (14 октомври) ще бъде взето решение за проучване на най-новите технологии в ядрения сектор

Процедурата за строителството на АЕЦ "Белене" продължава.

Бойко Борисов призна още, че въглищата са голям проблем и в ЕС остават само две държави, които не са взели решение за тези мощности - Полша и България. Решението на Европейския парламент за намаляването на въглеродните емисии с 60% също ще се окаже сериозна спънка за въглищните ни централи, коментира още Борисов.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
0
 
1
 
24
преди 3 дни
Някой да обясни на картофоглавия kpeтен, че САЩ внасят ядрено гориво от РУСИЯ !!! Тоя сега и атомен инженер ли стана? Очевидно бойкоборисов вече е пряка заплаха за националната сигурност !!! Забравил е явно и че няма cвиня безсмъртна !!!
2
 
3
 
23
Hahoto2 до: Pyramid
преди 1 седмица
Нищо скъпо няма, само субсидии дайте! Тия зелените най-добре знаят, как от "зверски скъпо" през душата на данъкоплатеца, да стане направо безплатно. Та не виждам защо сега не мерят със същия аршин и "скъпите ядрени технологии". Субсидийка тук, субсидийка там и от 900 лева мегавата, до 10-летие ще свалят цената и на реакторите до отрицателни /както е модерно в момента/ :)
1
 
6
 
22
Achtung до: Pyramid
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Някой вярва ли още на ББ :) Сериозно ли мислите, че имат капацитет на завършат такъв проект, ще краднат някой млрд и ще оставят един гьол като Белене. Иначе идеи много.....
3
 
2
 
21
Pyramid до: zelka007
преди 1 седмица
„Скъпи” били. Цената на експерименралните прототипи, ВИНАГИ, е с пъти над масовата технологично ошлайфана продукция. В производство и експлоатация, тя задължително се срива. Отделно, безопасността и обезпечеността им с гориво за над 10000 години напред. А 235-ят уран привършва.
5
 
3
 
20
zelka007 до: Pyramid
преди 1 седмица
колкото са скъпи обикновенните реактори за построяване , експлоатация и извеждане от употреба ... тия на бързи неутрони са зверски скъпи във всичко ... то затова ги няма и от 13 проекта май вече са останали 5 или 6 да работят още ... отделно много проблеми в самата експлоатация ... интересна идея , но зверски скъпа и неоправдана икономически ...

Още от Енергетика
Малките инсталации се изключват от схемата за търговия с емисии