IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ

Ядрената електроцентрала регистрира спад от 21,5% на нетната печалба през първото полугодие заради свитите продажби на свободния пазар

13:39 | 06.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българските държавни енергийни дружества АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД отчитат сериозен спад на продажбите на електроенергия на свободния пазар през първата половина на годината заради ограниченията, които бяха наложени в страната за справяне с коронавируса, сочат финансовите отчети на компаниите.

Най-голямата въглищна електроцентрала на Балканския полуостров ТЕЦ „Марица-изток 2“ отчита спад на продажбите на електроенергия през първите шест месеца на годината с 48% до едва 1 698 164 МВтч спрямо 3 281 313 МВтч преди година. 

Основната причина за това е стръмният спад при продажбите на свободния пазар на електроенергия, като това води до спад на приходите от продажби на дружеството с 27 на сто, или с 82,7 млн. лв. По този начин, към 30 юни, ТЕЦ „Марица-изток 2“ е натрупала загуба преди данъци в размер на 128 млн. лв. Факторът, на който се дължат поредните загуби, които дружеството отчита през последните години, са разходите за закупуване на квоти за емисии на въглероден диоксид.

Компанията смята, че е поставена в неравностойно положение спрямо другите централи в комплекса “Марица Изток”, на които Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) плаща разполагаемост в пълен размер на значително по-високи цени, като едновременно с това им покрива и пълния размер разходи за закупуване на квоти за емисии на парникови газове.

Само за първото полугодие на 2020 г. разходите на ТЕЦ „Марица-изток 2“ за квоти възлизат на 130 млн. лв.

“При настоящата пазарна ситуация дружеството не е в състояние да покрива изцяло със собствени средства разходите си и разчита основно на подкрепата Министерство на енергетиката и Български енергиен холдинг ЕАД (БЕХ)”, посочва в своя доклад ТЕЦ “Марица- изток 2”.

Заради щетите, които пандемията от коронавирус е нанесла в страната по отношение на търговията с електроенергия, много търговци са поискали предоговаряне на количествата енергия, както и на нейната цена по сключените борсови сделки. Имало е и отказ за приемане на вече договорени количества по дългосрочни договори в значителен размер, посочват в същото врем от АЕЦ „Козлодуй“.

Атомната електроцентрала отчита спад на нетната печалба в размер на 21,5% до 126,2 млн. лв през първите шест месеца на 2020 г., спрямо 160,8 млн. лв, регистрирани година по-рано. Приходите от продажба на електроенергия на дружеството се понижават до 573,7 млн. лв от 629,9 млн. лв през първото полугодие на 2019 г.

аец аец

АЕЦ „Козлодуй“ е продала 7 771 407 МВтч електроенергия през разглеждания период, което е с 0,4% повече спрямо предходната година. Продажбите на регулиран пазар се покачват с 53,8 на сто до 1 597 285 МВтч, докато тези на свободния пазар се свиват със 7,9 на сто до 6 162 536 МВтч.

Брутното производство на електроенергия се увеличава на годишна база с 0,4 на сто до 8 167 984 МВтч, благодарение на 0,8-процентния ръст на производството на Шести блок на централата, който е генерирал 4 660 871 МВтч. Производството на Пети блок се свива с 0,1 на сто до 3 507 113 МВтч.

аец аец

Традиционно производството на електроенергия от Пети блок е по-ниско от другия функциониращ блок на централата през първата половина на годината, тъй като през това време се извършва планираната годишна поддръжка, докато тази на Шести блок се осъществява през второто полугодие.

Разходите на АЕЦ „Козлодуй“ за амортизация нарастват до 89,7 млн. лв спрямо 83,8 млн. лв година по-рано.

Капиталовите инвестиции на компанията през първите шест месеца на годината надхвърлят 29 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 3 години
http://***.eso.bg/?did=32#Работа на ЕЕС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Държавата сама унищожава както БДЖ, така и ТЕЦ Марица Изток 2. Не, че не могат да бъдат печеливши. Макар, че БДЖ вече съвсем са го източили. ТЕЦа има още хляб в него, затова и направо ще го затварят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Пореднага държавна фирма на загуба .... като добавиш и БДЖ нещата стават страшни ..... Слави ли ще ги разкара ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още