IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БТПП: Теменужка Петкова проявява пасивност при проблема с цената на тока

Енергийната борса не функционира нормално, смята председателят на Палатата Цветан Симеонов

10:35 | 06.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният министър Теменужка Петкова проявява „неприемлива пасивност“ и макар че вижда съмнително единно вдигане на цените от търговците на ток, не сезира Комисията за защита на конкуренцията. Това мнение изказа председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов пред БНР.

Вчера работодателски организации поискаха оставката на Петкова заради проблема с цените на електроенергията на свободния пазар. Под това искане обаче не присъстваше подписа на БТПП. Днес Симеонов уточни, че организацията не се разграничава от останалите работодателски организации, но управителният орган на Палатата не заседава в събота и неделя.

Той уточни, че днес очакват определени стъпки от страна на правителството и ако тези очаквания не бъдат изпълнени, те също ще се присъединят към искането за оставката на Теменужка Петкова.

Цветан Симеонов обясни още, че енергийната борса у нас не функционира „така, както би трябвало да функционира една борса в условията на пазарна икономика“. За него търговците могат да изкупят цялото количество електроенергия на борсата и така да диктуват цените.

Той посочи и още една слабост на системата – слабата свързаност на мрежата с външни доставчици, тоест липсва възможности за внос на електроенергия, с който да се регулира цената на тока. 

Симеонов посочи, че от БТПП се надяват на среща с премиера Бойко Борисов или с вицепремиера Томислав Дончев, с които да обсъдят цената на тока. За него е безсмислено да продължават срещи между бизнеса, търговците и представители на Министерството на енергетиката.

Работодателите се оплакват от значително (между 30 и 60%) повишение на цената на електроенергията в офертите на търговците на електроенергия от вече повече от месец. Енергийният министър нееднократно обясни, че държавата не може да се намесва в свободните договорни отношения между търговци и потребители и призова работодателите да подадат сигнал в КЗК, ако имат съмнения за картел.

Работодателите действително сезираха Комисията, но за наличието на монопол на енергийната борса, сочейки че две държавни дружества – ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и АЕЦ „Козлодуй“, предлагат почти цялото количество електроенергия, продавано на борсата.

Междувременно от КЗК се самосезираха и започнаха секторна проверка на енергийния пазар у нас.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още