Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър

КРИБ, АИКБ и БСК не са съгласни, че държавата не може да се меси на свободния пазар на електроенергия

Работодателски организации поискаха оставката на енергийния министър

Снимка: Investor.bg

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поискаха оставката на енергийният министър Теменужка Петкова.

Поводът за това искане е, коментар на Петкова пред БНТ, че държавата не може да се намесва на свободния пазар на електроенергия. Според трите организации обаче това е "целенасочено заблуждаване на общественото мнение".

В своята позиция до медиите работодателите заявяват, че има енергийна борса, която е държавно дружество. На нея участват "две дружества, собственост на държавата".

Още по темата

Припомняме, че на организирания борсов пазар на електроенергия доставчици реално са основно държавните ТЕЦ "Марица Изток" 2, АЕЦ "Козлодуй" и Националната електрическа компания (НЕК). Търговията обаче се извършва и чрез двустранни договори между търговци, производители и потребители които до 31 декември 2017 година можеха да се извършват извън борсовия пазар.

Със законодателни промени от 1 януари 2018 година всички сделки с електроенергия трябва да минават през борсата. По този начин ще се повиши прозрачността, а и ликвидността на енергийната борса, коментираха вносителите на идеята.

От края на миналата година работодателите се оплакват от високи цени в офертите на търговците на електроенергия. Цените, които те посочват, са значително над постигнатите на борсата. По тази причина и в Министерството на енергетиката организираха две срещи между търговци, производители и потребители на електроенергия.

Работодателите обаче отказаха да присъстват на втората среща с коментара, че е "поредната безплодна" такава.
Организациите сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за наличие на монопол на производителите на електроенергия на борсовия пазар. От Комисията съобщиха, че присъединяват тази жалба към своето собствено разследване върху пазара на електроенергия в страната.

Работодателите имат намерение и да протестират срещу "безобразията в енергетиката". Протестът е насрочен на 28 февруари от 11 часа.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Я! Нашите десни как са олевели!
'ма ужас нек'ъф, казвам ви. Цоциализъм с човешко лице! :-)

Още от Енергетика
Държавата и AES са се разминали за компенсациите за разваляне на договора