Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

„Булгартрансгаз“ не получи зелена светлина от ВАС за строежа на „Турски поток“

Строежът на българското трасе на газопровода ще остане блокиран до окончателното приключване на спора със саудитската група "Аркад"

„Булгартрансгаз“ не получи зелена светлина от ВАС за строежа на „Турски поток“

Снимка: Ройтерс

Върховният административен съд (ВАС) не позволи на българското държавно енергийно дружество "Булгартрансгаз" ЕАД да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато не приключат окончателно споровете с отстранената саудитска компания "Аркад", съобщава БНР. 

Още по темата

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум "Газово развитие и разширение в България", оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на "Аркад".

Това решение на КЗК се обжалва от "Булгартрансгаз" пред ВАС. Същевременно българското газово дружество поиска от регулатора разрешение да сключи договор с другия участник, преди производството да е приключило, като се аргументира с обществения интерес.

КЗК не се съобрази с това искане на газовата ни компания.

В заключение Комисията прие, че в „изложените мотиви от страна на възложителя не се установява наличието на основания за допускане на предварително изпълнение на решението за класиране и определяне на изпълнител, противопоставими“ на установената презумпция за защита на обществения интерес, изразена чрез автоматичното спиране на процедурата за възлагане на обществената поръчка при наличие на жалба срещу решението за избор на изпълнител.

И това решение на регулатора бе обжалвано този път от обединението "Газово развитие и разширение в България". Именно с произнасянето по тази жалба ВАС не позволява на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българското трасе от "Турски поток", докато текат споровете с "Аркад".

Още в началото поредицата от обжалванията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов коментира, че те ще забавят изграждането на проекта за газопровода на наша територия.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

1
 
7
 
7
преди 1 година
Няма профилна снимка
А най-добре си беше да си черпим собствена газ :) Но уви, на зелените беше платено от САЩ и Русия за да не го правим :). Това е играта. Аз съм Solar Power, ток и топло не плащам на никого и всеки може за 20 палки еднократно да си осигури доживотно ТОК+ТОПЛО !!! Няма тука САЩ или Русия. Среден пръст и за двете :)
13
 
11
 
6
преди 1 година
1. Ф-16 в момента се предлага на второстепенни „съюзници“ оценени като такива от САЩ;

2. Самите Щати са изключително обиграни в политиката и геостратегията и дори тях ги досрамя от начина, по който се спряхме на самооценката и избора си за второстепенни в отношения с тях;

3. От Пентагона за да излязат с чест от „Балканския конфуз“, направиха най-стария търговски трик и сложиха на „магарето Ф-16“, цена като за чистокръвен арабски жребец, с мисълта, че ще се откажем сами и ще ги извадим от конфуза, който за тях е просто една досада;

4. На всичкото отгоре поискаха и парите в аванс и накуп, така се взимат едни такива „особени и неброени“ пари, нали (?!) и казаха, че „ще видят“ (дано не стане само като с АЕЦ „Белене“) белким мирясаме, ама наШТе се запрятат на масата, втренчено гледайки в „Ентракота“, който вече цвърчи на скарата и толкоз. От миризмата на печеното парче американско говедо залаяха и завиха във фалцет и цели глутници чакали и забръмчаха медийно с тембъра на ТРДДФ Pratt & Whitney на форсаж, всякакви улични превъзходни гадинки, калинки и прочие;

5. Нищо, че всичките ни Ф-16 може да ги извади от строя един от онези допотопни Ан-2 дето пръскат комарите, като пръсне един тон трошляк на пистата, от която ще излитат прахосмукачките. Голяма работа, за два месеца ще стоварим с метли обучените изнапред кадри от Столипиново и Факултето да метат, а ако сгафят, ще им търсим най-строга отговорност – по изборите ще сменим кебапчетата с компирни кюфтета – да им дойде акъла в индийските черупки;

6. Нищо, че прахосмукачката не може да рулира бързо – за къде да бързаме, то ако дойдат душманите над главите им, така и така е по-добре да ги скрият нейде, че после да ги слагат по кръстовищата, порталите и музеите цели, а не да ги събират насипни за скраб;
7. Нищо, че прахосмукачката е прахосмукачка, може да помогне „Комуналните“ да прахосмукачи или прахоиздухва нейде си, цели 40 години – далавера с перспектива, а?

8. Нищо, че ако с тези малки колеленца излезе на тревата или в кишата ще видите тази пародия на аеродинамична компановка забита с носа си в калта, като клечка на локумче за милиарди, но без локумчето;

9. НяА страшно дори и така да е, прахоуловителят и да се скапе има радар с активна фазирана решетка и да дам креативна идея: „МВР да ги демонтира предварително, а не да чака да се обърне колата и да ги постави по „магистралите“ да ловят всички автоджигити едновременно. И който кара с повече от 90 км/ч по псвдомагистралата да го направят съкредитополучател на тази финансова разсипия, че да му дойде акъла на „джигита“ – густо, а?!?

10. ЧЕСТИТО – СТИГА Ви толкоз!
9
 
11
 
5
Стоян Петров до: Mavi Goz
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вие ако искате на джуджи и с ду.пе му плащайте. А между другото още си стоиш в 20-ти век. "Америанските молекули на свободата" дойдоха и то на цена под 200 $ за хиляда.
11
 
7
 
4
ABBA до: Mavi Goz
преди 1 година
Празни? Зловредни може би... безочие с лекота, с която се диша.
Факти-макти, неа значка, важното е да се бият шпакли на Хегемона.
9
 
12
 
3
Mavi Goz до: Стоян Петров
преди 1 година
Специално за братя като вас джуджи требва да я продава по $500, та като ви дойде LNG-то от УСА по $350-400, да удряте гъ зове в тавана и да пеете химни на радостта, че ше актуализирате бюджета за да се защитите от джуджи, а не щот сте празни тикви... :lol:

Още от Енергетика
Юлиан Попов: Енергийната трансформация дава много възможности