IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България внася отново Плана за възстановяване в ЕК на 15 март

Документът претърпя сериозни промени в частта за енергетиката

15:54 | 10.03.22 г. 1
<p>
	<em>Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Втори опит за внасяне на Плана за възстановяване ще направи България на 15 март, стана ясно от изслушването на министъра на финансите Асен Василев в комисията по въпросите на ЕС към Народното събрание. Документът веднъж беше внесен в Брюксел от служебното правителство на Стефан Янев през октомври 2021 г., но комисията го върна с множество критики и новото правителство реши да го пренапише.

Сериозни са промените в сектор "Енергетика" - страната се отказа от нова мощност, използваща природен газ, и ще затвори някои от въглищните мощности, които не отговарят на екологичните изисквания. Василев потвърди пред депутатите, че трите големи централи в Маришкия басейн, включително и държавната ТЕЦ "Марица изток 2" не попадат в тази графа и на този етап те ще продължат да функционират.

Проблемни централи са ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол".

В Плана се предвижда още и изграждане на батерийни мощности, като идеята е те да бъдат произведени в България, каза още Василев по време на изслушването.

В областта на селското стопанство със сигурност са извадени проектите, свързани с "Напоителни системи", което беше критикувано от бившия министър на земеделието Десислава Танева (ГЕРБ). Според нея това е начин за подкрепа на недофинансирането на растениевъдството у нас. 

Василев обаче обясни, че този проект не отговаря на изисквания за проектите по Плана за възстановяне на европейската икономика, но обеща, че ще бъде обсъден план за подобряване на напояването и други мерки в подкрепа на оранжерийното производство. В нашия документ не е включено и разширението на яз. Яденица, което е от ключово значение за модернизацията на ПАВЕЦ "Чаира", защото и този проект не отговаря на изискването да не се нанасят съществени щети върху околната среда, допълни още Асен Василев. 

Финансовият министър коментира още, че в ЕК вече са внесени за финансово-техническа оценка предложенията ни за оперативните програми през новия период (2021 - 2027 година). От неговите думи стана ясно, че страната ни не е закъсняла - досега само 12 членове на ЕС са внесли своите идеи за разпределянето на европейски средства, като един от тях е получил одобрението на комисията.

Очакванията на финансовия министър са до средата на април да бъдат внесени предложенията по програмите, свързани с транспорт, образование и човешки ресурси, а до края на април и за околната среда и регионално развитие. Към края на май се очаква да имаме готовност да внесем предложенията си по програма "Рибарство и аквакултури".

Василев отбеляза, че изоставане има по отношение на програмата за научни изследвания, която ще бъде внесена, след като България получи оценката на Европейската комисия (ЕК).

"Нулева година няма да има", категоричен беше финансовият министър и посочи, че има споразумение за предварително изпълнение на плащания по Плана за възстановяване веднъж, когато ЕК прецени, че всичко с предложенията е наред. Той очаква и плащания по новия програмен период да има до края на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 2 години
Поради лошия начин за емитиране на левове, колкото по-пълно се изпълни Плана за възстановяване толкова повече се създават щети.Местната проява на наличната в света парична грешка поразява националното стопанство.За да отложи политическия крах, правителството взима заеми за да плати щети от неправилната употреба на левове. Ако в Република България не е налична паричната грешка правителството няма да има сегашните дългове.Заради нарастващите щети от лошия начин за емитиране на левове премиерът е с подсигуряван провал.Защо правителството реално е за създаване на щети при употреба на левове и подсигурява своя политически провал?След прилагане на добър метод за емитиране на левове е постижимо устойчиво развитие в Република България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още