IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК получи Плана за възстановяване на България за 6,6 млрд. евро

Предстои Европейската комисия да даде оценката си за документа въз основа на 11 критерия в регламента

17:03 | 15.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Европейската комисия получи Плана за възстановяване и устойчивост от България, в който страната ни иска безвъзмездни средства в размер на 6,6 млрд. евро.

След като вчера служебното правителство прие актуалната версия на Плана за възстановяване и устойчивост и обяви, че го изпраща до европейските институции, днес Европейската комисия съобщи, че е получила финалната версия на плана и ще пристъпи към оценка на неговото съдържание по 11 критерия, предвидени в регулацията.

От пресслужбата на Комисията посочват, че планът е представен, "след като Комисията и българските органи проведоха интензивен диалог".

В плана България иска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Планът на България е структуриран около четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България.

Той включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването.

Проектите в плана обхващат целия жизнен цикъл на Механизма за възстановяване и устойчивост до 2026 г.

В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост.

Механизмът за възстановяване и устойчивост е в основата на NextGenerationEU, откъдето ще бъдат осигурени 800 милиарда евро в подкрепа на инвестициите и реформите в целия ЕС за обезпечаване на екологичния и цифровия преход, както и за излизане от икономическата криза заради пандемията. 

Предстои Европейската комисия да даде оценката си за документа въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента. Две от основните изисквания, на които той трябва да отговаря, са поне 37% от разходите да са предвидени за инвестиции и реформи за целите в областта на климата и поне 20% за цифровия преход.

След това Съветът на ЕС има четири седмици, за да приеме предложението на Комисията.

Европейската комисия е получила до този момент 26 плана, като е дала положителни оценки за 22 плана. Към момента продължава да оценява плановете на Швеция, Полша и Унгария.

Вчера вицепремиерът Атанас Пеканов, който отговаря за изготвянето на плана, заяви, че с проектите и механизмите в него България може да получи почти 13 млрд. лв. за следкризисно възстановяване. В плана има записани около 59 инвестиционни мерки и 46 реформи. Те ще служат както за укрепване на икономическата и социална устойчивост, така и за възстановяване на икономиката и за повишаване на дългосрочния ни потенциал, посочи вецепремиерът.

Общият ресурс по плана е 12,9 млрд. лева, които ще се влеят в българската икономика в следващите години. Това ще активира допълнителни 8,1 млрд. лева инвестиции, което ще даде ефект върху икономиката ни в размер на 21 млрд. лева в следващите шест години, посочи вицепремиерът. Правим всичко възможно средствата да дойдат още тази година, но е въпрос на преговори, които още не са приключили, допълни той.

Последната версия на плана е достъпна тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още