Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЕК: България трябва да намери надеждна стратегия за газова диверсификация

Страната ни трябва да представи оценка на инвестициите, необходими за природосъобразна икономика

ЕК: България трябва да намери надеждна стратегия за газова диверсификация

Снимка: Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) представи днес оценките си по намеренията на държавите от ЕС за извършване на енергийния преход.

В оценката за нашата страна са отправени десет препоръки. ЕК предлага България да предвиди дял на възобновяемата енергия от най-малко 27 на сто за 2030 година, да повиши целите за енергийна ефективност, да предвиди мерки за постигането на изискванията за природосъобразни превози. 

Още по темата

Очаква се страната ни да представи данни и мерки за улесняване на потреблението на собствена възобновяема електрическа енергия, включително с опростяването на административните изисквания.

Препоръчва се България "да установи надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ", включително да предвиди необходимата инфраструктура.

ЕК очаква от страната ни да представи подробни сведения за стратегията за дългосрочните доставки на ядрено гориво. ЕК предлага енергията у нас да се осигурява на изцяло пазарни цени, като отпаднат пречките пред презграничната търговия.

България следва да представи оценка на инвестициите, необходими за природосъобразна икономика. Комисията изисква от българските власти да съобщят какви енергийни субсидии предоставят, както и действията за тяхното прекратяване.

До края на годината от нашата страна се очаква да съобщи какво е възможното отражение на енергийния преход за гражданите и за бизнеса, особено там, където се използват въглища или се наблюдава повишено замърсяване.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Енергийният министър смени ръководството на "Български енергиен холдинг"