Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Георги Миков: Напускането на CEZ не е добър сигнал за бизнес климата у нас

Държавата дава противоречиви сигнали за сектора, смята бившият директор на НЕК

гледано: 2101   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Излизането на CEZ Group от България не дава добър сигнал за бизнес средата у нас, смята бившият директор на Националната електрическа компания (НЕК) Георги Миков. Пред Bloomberg TV Bulgaria той припомни, че с приватизацията на сектора за доставка и пренос на електроенергия през 2004 година са били търсени именно такива големи стратегически инвеститори.

Припомняме, че тогава България успя да привлече чешката CEZ - една от най-големите компании в Централна и Източна Европа, австрийската EVN и германската E.On. От тях в момента остава само EVN, а активите на E.On бяха купени от друга чешка компания Energo Pro.

Според Миков причината големите инвеститори да се изтеглят от енергийния пазар е, че държавата декларира едно, но се случва точно обратното. Специално по сделката за ЧЕЗ България има и непоследователно поведение - от нежелание да участват в процедурата с мотива, че държавата е лош стопанин, до сегашната ситуация, в която се търси начин как да бъде купен дял от дружеството.

Още по темата

"България декларира, че ще се либерализира пазарът на електроенергия, а от друга страна се извършват административни и законови промени, които вървят точно в обратна посока", заяви Миков.

Експертът даде за пример начина, по който се защитават уязвимите потребители на пазара - не през бюджета, а чрез кръстосано субсидиране. В крайна сметка обаче при това положение този, който потребява повече енергия, получава повече субсидии, дори и да не е уязвим потребител и може да заплати реалната цена на електроенергията.

Какво коментира още Георги Миков можете да видите във видеото.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
petyob до: Momchil_Matev
преди 1 година
Толкова да сме жалки като държава, че вече да ме е срам да казвам, че съм българин. ЧЕЗ не само не са ни виновни, но и ще ни осъдят яко, заедно с другите 2 ЕРП-та по редица дела. Бойко пак се насра, Воленчо ли му сра в гащите или някой друг не знам, но фаткът си е факт и смърди.
7
 
7
 
1
преди 1 година
ЧЕЗ в България не спазваха нито българското, нито чешкото законодателство. Поведението им в Чехия въобще не е толкова безпардонно, каквото е тук. Тук рамките са много по-широки и те си взеха своето - под или над масата. Понеже правиата все повече, макар и твърде бавно, стават поне полупривидно европейски, вече не е възможна същата "възвращаемост" както в първите години. Една арогантна компания се разкарва.
Жалко, че няма нормална такава да я замести. В това търпим критика.

Още от Енергетика
България разполага с десет години до прехода към нисковъглеродна икономика