Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Голяма част от търговските комплекси на Shell България се захранват с ВЕИ

Зелени сертификати имат 76 от всичките 102 обекта на дружеството в страната, което е около 75% от мрежата

Голяма част от търговските комплекси на Shell България се захранват с ВЕИ

Снимка: Ройтерс

Електрическата енергия, с която се захранват търговските комплекси, оперирани от Shell в България, в момента се осигурява от 100% сертифицирани възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) от фотоволтанични и водноелектрически централи, информират от дружеството в прессъобщение.

Още по темата

Спред Shell това оптимизира нейните операции и намалява въглеродните емисии от търговските ѝ дейности.

Цялото доставяно по договор електричество за периода септември – декември 2019 г. се осигурява от възобновяеми източници с прехвърлени на Shell България гаранции за произход, тъй като компанията притежава т.нар. „зелен сертификат“.

Зелени сертификати имат 76 от всичките 102 обекта на дружеството в страната, което е около 75% от мрежата.

В този период на годината обикновено средното месечно потребление на електричество за един обект от веригата е около 14 000 киловатчаса (kWh). С преминаването към ВЕИ се очаква количеството на спестените емисии въглероден диоксид от септември до декември да бъде приблизително 2500 тона. На годишна база това би означавало, че ще бъдат спестени 7684 тона въглероден диоксид.

„Shell подкрепя прехода към ниско въглеводородно бъдеще. Наш приоритет е да имаме водеща роля в този процес и затова предприехме тази важна първа стъпка в България, като намалихме собствените си емисии, използвайки 100% възобновяема енергия в по-голямата част от търговските ни обекти в страната“, коментира Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

По данни на компанията 93% от зелената енергия, която търговските комплекси Shell ще използват до края на годината, е слънчева. Останалата част (7%) се доставя от водноелектрически централи. Възобновяемата енергия, закупена от ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп, се произвежда от 104 енергийни обекта.

 

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември