Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

"Грийнпийс": Определената дата за отказ от въглища е бягство от действителността

Държавната ТЕЦ Марица Изток 2 е във фалит, а останалите централи са морално остарели, сочат еколозите

"Грийнпийс": Определената дата за отказ от въглища е бягство от действителността

Снимка: Bloomberg LP

Като поредното бягство от действителността определиха от екологичното движение "Грийнпийс" вписаната индикативна дата за отказа на България от въглища - 2038 година. Според еколозите въглищната енергетика след 2030 година е илюзия.

Те настояват за ясен план за поетапно извеждане на въглищни мощности от експлоатация през следващото десетилетие и бързо навлизане на енергийните алтернативи. Въглищните централи в страната са на ръба на финансов и технически колапс, а зависимостта от тях налага сега България да работи с ускорени темпове за наваксване на пропуснатото време за трансформация.

От "Грийнпийс" отбелязва още, че ТЕЦ "Марица Изток 2", която е най-голямата въглищна мощност на Балканите, е във фактически фалит с 1,5 млрд. лева дългове.

Още по темата

"Останалите въглищни централи в голямата си част са свързвани с енергийния бизнесмен Христо Ковачки и са морално остарели съоръжения, експлоатирани далеч отвъд техническия си живот с високата цена на замърсяване на въздуха и водите", посочва още от организацията в позиция, изпратена до медиите.

Оттам уточняват още, че няма и яснота ще могат ли другите две големи централи в Маришкия басейн - КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ "Гълъбово" (ТЕЦ Марица Изток 1), да продават енергията си на свободния пазар, след като договорите им за закупуване на енергия изтекат - съответно през 2024 година и 2026 година.

Служебното правителство внесе по-рано днес в Брюксел Планът за възстановяване, в който е посочена индикативната дата 2038 година за закриване на въглищата. В този план е посочена възможността за газификация на Маришкия басейн, както и преминаването на водород на мощностите на един по-късен етап.

В документа, който вече е публичен, се предвижда още договорите с т.нар. американски централи да не бъдат продължени след изтичането им, което означава, че те ще трябва да продават своята енергия на свободния пазар.

През второто тримесечие на 2022 година България ще създаде държавно предприятие "Конверсия на въглищни региони", което ще управлява процеса на отказ от въглищата.
По Плана ще бъде създаден още и Национален фонд за декарбонизация, който да подпомогне инвестициите в зелени проекти.

Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища ще включва стъпки до 2024 година, 2026 година, 2030 година, 2035 година и като крайна дата - 2038 година. В документа обаче служебният кабинет не включва конкретни действия, предвидена за тези срокове.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
6
 
7
Един Българин до: Стоян Петров
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Формално има някаква логика във вашето изказване т.к. , но проблемът не е в суровината (мокри са , но ги сушат преди да ги изгорят), а във въглеродните квоти. Само те и скъпите уловители могат да направят въглищата икономически неизгодни. Вероятно не сте били роден 90тте години, но режимът на тока няма цена, особено през зимата. Вие съгласен ли сте да стоите на тъмно и студено 3:1 или 2:2 защото разбирате ли токът бил скъп? Каква е алтернативата? Да горим въглища вкъщи? Това е абсолютно безумие и от икономическа и от екологична гледна точка. С високите цени на електроенергията не мисля че Марица Изток 2 е на загуба вече. Дори и да внасяме ток ако изобщо има кой да ни го продаде в скоро време това означава че просто преместваме замърсяването в друга точка на планетата. То хубаво и аз съм за зелена планета, ходя с колело на работа, но вкъщи имам жена и деца, а те не обичат да се къпят с ледена вода (когато вали слънчевите ми панели някак си не работят :) ) или да седят на студено.
0
 
12
 
6
evlogi до: alphaomega
преди 2 месеца
За ядрените май омекват напоследък.Няма как да има нисковъглеродна енергетика без тях
7
 
1
 
5
преди 2 месеца
ТЕЦовете ще ги затворят. Ами с АЕЦа какво ще направят? Нали и атомната енергия я обявиха за вредна и опасна и повече няма да се развива. Сега да почват да строят ВЕЦ-ове по Дунав и перки в Черно Море и яко соларни панели навсякъде. Временно докато закърпим положението с ВЕИ може да тунинговат старите ТЕЦове да работят на газ и да сключим един по добър договор за доставки за 10 години напред.
3
 
10
 
4
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
И без грийнпийсовете мариците няма да ги има до 5 години. Суровина с калоричност 1500 kcal на килограм, си е чиста загуба. Това е пръст в която добавят мазут, за да гори. Не вярвам българският народ да се съгласи да дотира сравнително добър живот на 20 000 енергетици, без да получава нищо в замяна. Още повече, че те се хвалят как отиват на работа за да се наспят. Ще се случи като с Кремиковци, много шум за нищо. Помните как ни плашеха, че държавата ще се срути ако затворят комбината. Не стана, няма да стане и с гибелта на Марица Изток.
4
 
2
 
3
преди 2 месеца
https://oilcapital.ru/article/general/06-04-2021/buduschee-mirovoy-energetiki-ugol

Още от Енергетика
Кирил Петков: Eнергетиката се използва за злепоставяне на правителството