Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз“ през 2016 г.

Големите компании в страната вече се оплакаха, че високата цена на газа ще повлияе негативно на конкурентоспособността им

Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз“ през 2016 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Химическата индустрия е най-големият потребител на „Булгаргаз“ през 2016 г., показват данни на дружеството. Съответно и компаниите в този сектор ще понесат най-големият удар от по-високата цена на природния газ.

От статистиката на държавната компания се вижда, че през миналата година фирмите от химическата индустрия са потребили 1,1 млрд. куб. метра природен газ, което е малко над 36% от реализираните количества синьо гориво. На второ място е енергетиката с 917 млн. куб. метра (30%), следвана от разпределителните дружества (15%).

Голям потребител на природен газ през 2016 г. е и стъкларската индустрия, при която потреблението е в размер на 239 млн. куб. метра, или почти 8% от реализираните от „Булгаргаз“ количества.

От данните на дружеството се вижда, че потреблението през миналата година се е увеличило с почти 15% и това се дължи основно на увеличените количества от химическата промишленост – с 10%, както и на нови клиенти сред разпределителните дружества.

През 2016 г. средната цена на газа на входа на газопреносната система на България е 278,01 лева за 1 000 куб. метра. С таксата за пренос цената набъбва до 328,52 лева.

С последното решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на природния газ на клиентите на „Булгаргаз“ става 363,26 лева за 1 000 куб. метра без акцизи, ДДС и таксата за пренос, която е в размер на 19,73 лева за 1 000 куб. метра.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) химическата индустрия е един от локомотивите на българската икономика. Тя, заедно с машиностроенето, допринася за ръста на износа към края на 2016 г.

За доброто представяне има принос и по-ниската цена на природния газ досега. От началото на 2017 г. обаче цената на суровината започна да се увеличава, а при предложението за поскъпване на газа от 1 април представителите на големите компании у нас се оплакаха, че това решение може да се отрази силно негативно на конкурентоспособността им

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
4
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
шутин КАТО КАЗВА, ВСИЧКО ЩЕ ПРАВИТЕ И ***, АКО ТРЯБВА НАЛИ СТЕ ПОСЛУШКОВЦИ .. МНОГО СМЕШНО !! КОЛКО ТРЯБВА ДА СТЕ ЖАЛКИ ДА ДАДЕТЕ 80% ЕНЕРГЕТИКА НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, ВИЕ СТЕ ЗА УБИВАНЕ !??

Още от Енергетика
AES България успешно завърши годишната ремонтна програма в ТЕЦ AES Гълъбово