Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Измервателните уреди за горива ще се проверяват до 30 дни след ремонт

Промени в Закона за измерванията създават нов регистър – на лицата, които имат право да извършват ремонти на измервателните уреди при търговията с горива

Измервателните уреди за горива ще се проверяват до 30 дни след ремонт

Снимка: Архив Ройтерс

До 30 дни след ремонт регулаторите ще трябва да извършат проверка на измервателните системи за горивата, гласи проект за промяна на Закона за измерванията. Целта е да бъде затегната борбата с измамите при търговия с горива.

Законопроектът е публикуван за публично обсъждане в Портала за обществени консултации. Авторите очакват коментарите на заинтересовани страни до 12 юли.

Още по темата

Текстовете предвиждат, че до извършване на проверката обектите могат да работят, използвайки сервизна пломба, поставена от лица, регистрирани в Българския институт по метрология. Грешката на средството за измерване не трябва да облагодетелства лицето, което използва средството за измерване, е записано още в предложението.

Промяната ще създаде и нов регулаторен режим – за регистриране на лицата, които извършват техническа поддръжка и ремонт на средствата за измерване. Това увеличава административната тежест за физическите и юридическите лица.

От оценката за въздействие, приложена към законопроекта, става ясно, че този проблем е установен при прилагането на Закона за измерването. Текстовете ще се опитат да дадат възможност за засилване на контрола върху лицата, които извършват техническа поддръжка и ремонт на средствата за измерване. Ще бъдат диференцирани и имуществените санкции и глобите, включително и за лицата, които използват средствата за измерване при търговията с горива.

Според авторите на проекта с промените ще бъде облекчена работата на операторите, а манипулациите при търговията с горива ще бъдат ограничени. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" отчитат срив на продажбите на БНЕБ