IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР ще може да проверява за картели на свободния енергиен пазар

Имплементирането на регламента REMIT ще даде разследващи функции на регулатора, обясни енергийният министър Теменужка Петкова

10:13 | 09.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Подготвят се законодателни промени, с които да бъдат имплементирани текстовете на европейския регламент REMIT, който дава повече права на регулаторните органи да контролират търговията на едро с електроенергия, за да разследват за изкривявания на пазара. Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Работна група вече подготвя необходимите изменения в Закона за енергетиката, обясни енергийният министър и допълни, че риск от изкривявания на пазара могат да се появят навсякъде.

Тя коментира ситуацията на свободния енергиен пазар в последните седмици. По данни на потребители новите договори, които им предлагат търговците на енергия, са с между 30% и 60% по-високи цени на електроенергията. В същото време няма причина за това повишение – на пазара се предлага достатъчно електроенергия, а цените на големите производители – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2, са повишени с около 5% за последните девет месеца.

Теменужка Петкова призова при съмнение за изкривяване на пазара участниците да алармират контролните органи – в случая Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която да провери дали има спекула, картели или други непозволени от закона споразумения между участниците.

„Държавата не може да регулира договорните отношения на свободния пазар“, каза Петкова. Тя припомни, че токът е стока, цената ѝ се определя на пазарен принцип и трябва да свикнем да търгуваме с нея.

Енергийният министър беше категорична, че недостиг на електроенергия на пазара няма. Националната електрическа компания (НЕК) например е предложила на борсата 70 хил. мегаватчаса в периода между 1 януари и 9 януари. Продадени са обаче са едва 19 хил. мегаватчаса.

Теменужка Петкова обясни още, че вече са проведени две срещи между представители на бизнеса, търговци на електроенергия и производители. Целта е да бъде потърсена причината за изкривяването.

Преди празниците от бизнесорганизации и синдикати се оплакаха от повишаването на цената на електроенергията на борсата, защото липсва т.нар. „пикова“ енергия. На борсата ликвидността е ниска, защото основно само два производителя участват там – държавните АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2.

От 1 януари 2018 г. след законодателни промени обаче всички сделки с ток трябва да минават през енергийната борса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 0
Гари
преди 6 години
Нали имаме КЗК - защо тя не разследва за картели в енергетиката? Може би защото директивата е да се симулира недостиг на електроенергия и да се убеждават българите, че трябва да дадат 20 млрд. за АЕЦ Белене?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
В България това означава, че всъщност правителството ще може да изнудва когото си иска от бранша, а проверките ще са само параван за това изнудване.Когато е на власт престъпно правителство точно така процедира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 0
simbad12
преди 6 години
Живеем в пародия на държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още