IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков проверява какво бави диверсификацията на горивото за АЕЦ "Козлодуй"

В АЯР не очакват резултати от анализите на Westinghouse до края на тази година

15:04 | 27.07.22 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Премиерът в оставка Кирил Петков посети АЕЦ "Козлодуй" в опит да намери отговор какво бави процеса на диверсификация на горивото за АЕЦ "Козлодуй",  става ясно от съобщение на пресцентъра на Министерския съвет. По време на визитата си той е разговарял с представители на централата и на американската компания Westinghouse, която е един от доставчиците на алтернативно на руското ядрено гориво.

Плановете за диверсификация на горивото са още от 2012 година, са коментирали от централата пред Петков. По тях обаче не е работено до 2018 година. През 2021 година АЕЦ "Козлодуй" подписа договор с шведското звено на Westinghouse, по силата на който се извършват анализи за възможността гориво на компанията да бъде използвано за пети блок на централата.

Тези анализи обаче още не са готови и в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не очакват да им бъдат представени до края на тази година. По време на изслушване в енергийната комисия председателят на агнецията Цанко Байчийски коментира, че институцията може да спести средства по проекта за диверсификация, тъй като няма докладите. От резултатите в тях зависи дали ядреният регулатор ще даде разрешение за използването на горивото в блока.

В момента двата работещи блока в АЕЦ "Козлодуй" са заредени с руско ядрено гориво, доставяно от дъщерната компания на "Росатом" - ТВЕЛ. В първите месеци на войната в Украйна министърът на околната среда Борислав Сандов коментира, че централата ни има гориво за година и половина напред. Днес (27 юли) обаче премиерът Кирил Петков коментира, че очаква конфликтът в Украйна да продължи пет години и затова и България трябва да има алтернативи.

Към този момент нито ЕС, нито САЩ са наложили санкции срещу ядрения сектор на Русия. От октомври обществените поръчки в ЕС, сключени с руски компании, ще бъдат прекратени, но Брюксел предвиди и изключение, което касае именно доставките на ядрено оборудване и гориво.

Русия доставя ядрено гориво за няколко централи в Европа - в България, Чехия, Словакия, Словения, Украйна, Унгария и Финландия.

аец аец

Източник: Bloomberg

В момента в Европа изцяло с гориво на Westinghouse работи един от блоковете на Запорожката АЕЦ в Украйна. Централата беше превзета от руски военни в началото на войната, но на този етап украинската "Енергоатом" все още контролира процесите в централата. В началото на юни компанията подписа договор с Westinghouse за покупка на гориво за всичките си реактори, както и за изграждането на нови. Имаме нужда от модернизация на ядрения сектор, обясни министърът на енергетиката на Украйна Херман Халушенко, цитиран от Ройтерс.

В последните месеци американската компания подписа договори за доставка на ядрено гориво за АЕЦ "Темелин" в Чехия, където ще работи съвместно с френската Framatome, както и с шведската Vattenfall. И за двете централи доставките ще започнат през 2024 година.

АЕЦ "Темелин" е собственост на CEZ Group и е с два реактора от типа ВВЕР 1000, тоест като тези в Козлодуй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Факт ! 2006 е имало деформация на няколко от горивните касетки на една партида от горивото , която деформация е било възможно да попречи на влизането на прътите за аварийно гасене . Отчетено и премахнато без никакъв компромис със безопасността . Не е имало никакви инциденти , нито в чешките реактори нито в украинските реактори . Независимо какво плещите група знайковци по форумите . На ТВЕЛ горивото също е модифицирано м/у другото и не е оригиналното от росатом ... :))) . Уранът по произход е спорно дали непременно е от Казахстан . Детай , който нито ти нито аз знаем , ти само спекулираш в момента ... От 2009 в реакторите на темелин има различно число гориво на westinghaus за тестове , сменят по 3 , 4 , 5 горивни касетки/пръти от 163 общо , вървят тестове под надзорът на техният регулатор . Засега няма никакви проблеми . Нито в чешките реактори нито в украинските ... Независимо какво плещите гладните зайци ... :))) ... Рашистко гориво за аец трудно ще се продава в ЕС след 2024г , да не напиша ич ... Тия не стават за нищо , нефелно племе са . Ще предизвикат инцидент нарочно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Борката
преди 1 година
простонаглоКиро направо си реве за затвора! Да изучи челния украински опит!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Зайо Байо
преди 1 година
Аха, чехите определено от 2009 до сега са забравили че са ползвали Уестингхаус и определено са забравили защо са се отказали :) На теб всички енергийни проблеми са ти до колене, но ядрената енергетика не е място за политически мотивирани експеритемнти. Аз поне не бих искал България да е точно мястото за подобни рисковани експерименти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Зайо , гориво на westinghouse се е ползвало в темелин от 2002 до 2009 ... рупал ли си днес моркови , или си пишеш на гладно ?! Сегашният договор от 2024 , застъпва изтичащ на твел ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 1 година
Ами не знам чехите как са забрави, като тая година подписаха меморандум и евентуално щели от 2024 година да ползват неруско гориво. Т.е чехите засега нищо не са направили също. Украинците правят някаква врътка дето част от горивото уж не е руско (ама суровината/урана е Руски или в краен случай от Казахстан). Отделно че на няколко пъти по времето на опитите за замяна на горивните пръти са били на крачка от сериозен ядрен инцидент. Затова казвам дано Киро да не предизвика ядрен инцидент. Не че по принцип има нещо лошо да се търсят алтернативи, ама дано сме живи след това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Още 2014 трябваше да им светне червената лампичка . Чехите и украинците овреме са се ориентирали и са забравили даже , тука Бащицата летеше с хеликоптера над трасетата ... и кашираше в чекмеджета , а Цвъ.Цвъ. в апартаменти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 1 година
Киро се е заел да ни остави и без ток от АЕЦ :) или недай си боже да предизвикаме ядрен инцидент, много дейно се оказа това момче. Имахме при нас във фирмата едно такова дейно и идейно момиче с впечатляващи дипломи от чуждестранни университети, много поразии направи преди да я уволнят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още