IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК санкционира бензиностанциите на Марешки за дъмпинг на цените

Жалбата в антимонополната комисия подадоха водещите в сектора, сред които "Лукойл", "Еко" и ОМВ

12:34 | 03.08.18 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа "Трейднет Варна", веригата бензиностанции, които се управляват от сестрата и майката на депутата Веселин Марешки, за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева, става ясно от решението на антимонополния орган.

Проверката е показала, че компанията е осъществявала продажби на горива на дребно и едро на цени, които са по-ниски от разходите за производството и реализацията на продуктите в продължителен период от време.

Жалба срещу практиката на "Трейднет Варна" подадоха водещите в бранша "Лукойл България", "Еко България",  "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".

В нея е записано, че в бранша присъства "сив сектор", при който с най-явно проявление са продажби на горива с недоказан произход и без документи за качество, наличието на резервоари за горива, които нямат връзка с НАП и т.н. На този фон умишленото поддържане на ниски цени от един от участниците на пазара създава "невярна и напълно необоснована представа" в обществото, че основните участници на пазара поддържат нереално високи цени.

В жалбата си седемте дружества дават и конкретни данни за цените на бензиностанциите на Марешки и средните цени в страната по това време, показвайки разликата. Цитирани са и медийни изяви на Марешки, които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора.

От "Трейднет Варна" обаче коментират, че са ориентирани към ефективна конкуренция и минимална надценка, което позволява предлагането на горива на атрактивни цени. Според обяснението пред КЗК това не е целенасочено поведение, а "цели предлагане на алтернатива на потребителите на горива".

Компанията е нов участник на пазара на горива, който има структура близка до олигопол, което означава, че конкуренцията по показател цена е минимална между големите на пазара. Малките участници пък могат да влязат единствено чрез цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 23 rate down comment 2
karadjata
преди 5 години
КЗК с поредното лобиско решение а може би и политическо дано Марешки го обжалва в съда, аз вярвам, че там ще падне. Но каквото и да стане в политическо-кретенската ни държавица аз днес пак ще заредя бензинец точно от Марешки и така докато продава на конкурентни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 30 rate down comment 1
Спящият бик
преди 5 години
Картелът отвръща на удара чрез "независимата" КЗК?!... Вече не е смешно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 2
Ади
преди 5 години
10% по-ниско дъмпинг ли е ?! Защо не глобяват Билла и Кауфланд с промоциите по -25%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
khao
преди 5 години
Комисията за защита на монопола проговори. ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 4
nikolait
преди 5 години
еееее е щом има дъмпинг от Марешки(най-малкия от горните фирми), то тогава КЗК спокойно може да се самосезира за картелно споразумение(дори негласно) за поддържане на високи цени от горните фирми(които предполагам държат над 50% от пазара). След като един път е определена себестойността на горивото, оттам всичко над 5-10% печалба е злоупотреба с олигополното положение(свръхпечалби).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още