Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЗК санкционира бензиностанциите на Марешки за дъмпинг на цените

Жалбата в антимонополната комисия подадоха водещите в сектора, сред които "Лукойл", "Еко" и ОМВ

КЗК санкционира бензиностанциите на Марешки за дъмпинг на цените

Снимка: Investor.bg

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наказа "Трейднет Варна", веригата бензиностанции, които се управляват от сестрата и майката на депутата Веселин Марешки, за нелоялно привличане на клиенти.

Санкцията е в размер на 0,1% от общия оборот за 2017 година, или 175,3 хил. лева, става ясно от решението на антимонополния орган.

Проверката е показала, че компанията е осъществявала продажби на горива на дребно и едро на цени, които са по-ниски от разходите за производството и реализацията на продуктите в продължителен период от време.

Жалба срещу практиката на "Трейднет Варна" подадоха водещите в бранша "Лукойл България", "Еко България",  "Нис Петрол", "Петрол", "Синергон Петролеум", "Ромпетрол България" и "ОМВ България".

Още по темата
В нея е записано, че в бранша присъства "сив сектор", при който с най-явно проявление са продажби на горива с недоказан произход и без документи за качество, наличието на резервоари за горива, които нямат връзка с НАП и т.н. На този фон умишленото поддържане на ниски цени от един от участниците на пазара създава "невярна и напълно необоснована представа" в обществото, че основните участници на пазара поддържат нереално високи цени.

В жалбата си седемте дружества дават и конкретни данни за цените на бензиностанциите на Марешки и средните цени в страната по това време, показвайки разликата. Цитирани са и медийни изяви на Марешки, които според подалите искането до КЗК, увреждат доброто име на сектора.

От "Трейднет Варна" обаче коментират, че са ориентирани към ефективна конкуренция и минимална надценка, което позволява предлагането на горива на атрактивни цени. Според обяснението пред КЗК това не е целенасочено поведение, а "цели предлагане на алтернатива на потребителите на горива".

Компанията е нов участник на пазара на горива, който има структура близка до олигопол, което означава, че конкуренцията по показател цена е минимална между големите на пазара. Малките участници пък могат да влязат единствено чрез цените.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
23
 
6
преди 2 години
Няма профилна снимка
КЗК с поредното лобиско решение а може би и политическо дано Марешки го обжалва в съда, аз вярвам, че там ще падне. Но каквото и да стане в политическо-кретенската ни държавица аз днес пак ще заредя бензинец точно от Марешки и така докато продава на конкурентни цени.
1
 
30
 
5
преди 2 години
Няма профилна снимка
Картелът отвръща на удара чрез "независимата" КЗК?!... Вече не е смешно!
2
 
25
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
10% по-ниско дъмпинг ли е ?! Защо не глобяват Билла и Кауфланд с промоциите по -25%
0
 
26
 
3
преди 2 години
Няма профилна снимка
Комисията за защита на монопола проговори. ... :)))
4
 
35
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
еееее е щом има дъмпинг от Марешки(най-малкия от горните фирми), то тогава КЗК спокойно може да се самосезира за картелно споразумение(дори негласно) за поддържане на високи цени от горните фирми(които предполагам държат над 50% от пазара). След като един път е определена себестойността на горивото, оттам всичко над 5-10% печалба е злоупотреба с олигополното положение(свръхпечалби).

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?