Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

М. Владимиров: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

Ако Гърция откаже да плаща на "Газпром" в рубли и се спре газоподаването, може да се наложи ограничаване потреблението на газ в българската индустрия

М. Владимиров: Може да се наложи национализация на рафинерията в Бургас

Снимка: Архив Ройтерс

Мит е, че България не може да оперира без руски нефт. Рафинерията край Бургас през годините е използвала либийски, ирански, иракски нефт. Има сортове суров нефт, които веднага могат да заменят руския. Това обясни пред БНР експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров, допълвайки, че следващата седмица организацията ще публикува анализ по темата.

По думите му внушенията, че рафинерията не може да работи с друг освен руски петрол са политически.

Вътрешнополитическият аспект на това внушение Владимиров вижда в нежеланието на правителството на Кирил Петков да отваря нов фронт срещу руските интереси в страната.

"Подозирам, че няма такова уверение на Европейската комисия за изключение, предоставено за България", посочи експертът относно заявеното от финансовия министър и вицепремиер Асен Василев

Според Мартин Владимиров, ако ръководството на рафинерията не възприеме нова стратегическа визия за доставките на суров нефт, може да се наложи нова законодателна рамка, която да позволи национализирането ѝ. В случая подобна мярка е оправдана, тъй като е засегната националната сигурност на България, подчерта Мартин Владимиров.

Ако не се подготвяше европейско ембарго върху руския петрол, руско ембарго върху природния газ за Европа щеше да е по-вероятно, изтъкна Владимиров. По думите му, след като загуби европейските си клиенти за петрол, Москва няма да иска да се раздели и с валутните си приходи от газа, още повече в разгара на война и икономическа криза.

Физическо прекъсване на руските доставки обаче ще скъса досегашните снабдителни вериги и може да предизвика до 20-процентно поскъпване на суровия петрол, което е чувствителен ръст, заяви експертът. Прогнозираното намаляване на нефтодобива в Русия ще се отрази негативно на цената на дизела, предупреди той.

"Може би ще се свие предлагането на дизел за Европа. Цените на дизела така или иначе са доста високи в момента и може да се стигне до още по-голям ръст. Ефектът ще бъде усетен по-моментално на бензиностанциите, отколкото на международните пазари."

Ако Гърция откаже да плаща на "Газпром" в рубли и руският монополист спре газоподаването за южната ни съседка, може да се наложи сериозно ограничаване на потреблението на газ в българската индустрия, посочи още в анализа си Владимиров.

Азерските доставки дават известна сигурност, но София трябва да търси допълнителни количества, коментира Мартин Владимиров в предаването "Събота 150" и напомня, че азерският газ ще формира една трета от потреблението у нас.

"В условия на вече несъществуващ дългосрочен договор за снабдяване с природен газ от Русия, азерският газ може да осигури минималните количества поне за покриване на нуждите на топлофикациите и потребителите на газ, които са пряко свързани с газоразпределителната мрежа", каза той.

Консорциумът "Шах дениз" от доста време се опитва да пласира българските количества в други дестинации – например Гърция или Италия, където цената е доста по-висока, изтъкна още експертът и допусна "координиран натиск от страна на България и ЕК да се осигурят тези количества въпреки по-неизгодните търговски условия за азерската страна".

По темата с втечнения газ от САЩ Мартин Владимиров отбеляза, че става въпрос вероятно за единични танкери и поясни защо цената може да бъде по-ниска.

"Блуждаещи танкери из моретата, които се пренасочват от първоначалната си дестинация по вероятно сключен дългосрочен договор за доставка на газ към Гърция. Цената на подобни доставки обикновено е по-изгодна. Доставчикът реално се опитва да реализира количествата, които вероятно иначе ще загуби, тъй като клиентът му не може да ги закупи в този момент. Затова и вероятно цената е по-ниска."

"При пълно спиране на газа за Гърция от страна на Русия ще трябва спешно да договаряме много повече от два танкера", подчерта Владимиров.

Освен да сключи споразумение с Турция за междусистемна сигурност, правителството трябва да се договори с Гърция и Румъния за солидарно разпределение на ресурсите в случай на изостряне на кризата, препоръчва експертът от ЦИД.

В момента терминалът на Ревитуса не може да захрани едновременно България и Гърция, ако няма някакво споразумение за алокация на алтернативните количества, каза още Мартин Владимиров.

По статията работи: Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
3
 
1
 
14
преди 3 дни
Кирчо, Кокорчо и 'експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров' взели и от енергийни доставки да разбират. По-скоро ни вкарват в един филм, от който след това трудно ще излезем :)
2
 
3
 
13
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Изключително глупаво е да напишат закон и да присвоят имущество, това само някоя пияница пред кръчмата може да мисли, че е добър подход понеже не засяга него.
0
 
3
 
12
преди 3 дни
Няма профилна снимка
https://***.svobodnaevropa.bg/a/31668674.html
1
 
3
 
11
cherney до: andy
преди 3 дни
Няма профилна снимка
ING Group е свързана с управлението на активите на Lukoil. Вагит Алекперов и Леонид Федун чрез свързани компании притежават 37.6% от Lukoil, което реално е контролния пакет акции
3
 
3
 
10
xkm
преди 3 дни
Няма профилна снимка
Крадците и мародерите отново надигат глава ...

Още от Енергетика
След срещата между правителство и превозвачи: Има диалог, но не и решения