Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

НС одобри на първо четене пренасянето на търговците на свободния пазар на ток

Според ДПС обаче срокът за реализация до 1 октомври е твърде кратък

НС одобри на първо четене пренасянето на търговците на свободния пазар на ток

Снимка: Pixabay

Парламентът прие на първо четене внесеното предложение за изменение на Закона за енергетиката, което предвижда извеждане на всички небитови абонати на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври тази година, съобщава БНР. Предложението беше внесено от председателя на енергийната комисия към Народното събрание Валентин Николов.

Представителите на БСП се въздържаха, а от ДПС изразиха притеснения за социалния ефект, който ще окаже рокадата. 

Още по темата

От регулирания пазар на електроенергия ще трябва да излязат всички стопански абонати, което включва и тези с мощност до 30 киловата, чийто брой се изчислява на около 300 хил.

Промяната ще засегне магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, които използват електроенергия за небитови нужди.

Цените за електроенергията, която те използват, вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар.

"Няма как всички да отидат на либерализирания пазар, ще има и защитени категории, които трябва да бъдат идентифицирани, както и мерки за гарантиране на тяхното електроснабдяване", заяви депутатът Таско Ерменков след гласуването.

Според Рамадан Аталай от ДПС срокът до 1 октомври е твърде кратък.

Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов обеща до второто четене на закона да се осъществи информационна кампания и преходен период за малките фирми.

"Имаме възможност след тази информационна кампания, която трябва да се проведе, да задължим, ако искате между първо и второ четене министерствата да идентифицират най-накрая тези енергийно бедни уязвими потребители. Ние вече ще сме подготвени за излизане на пазара и на битовите потребители", заяви Николов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви във вторник (2 юни), че сега е подходящ момент тези промени да бъдат осъществени, тъй като с внасянето на текстовете се цели постигането на преход към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренция и справедливи цени на електроенергията.

Според Петкова промените в Закона за енергетиката ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия (ЕК), тъй като България е сред последните страни от Европейския съюз (ЕС), чийто пазар не е напълно либерализиран.

Председателят на КЕВР Иван Иванов също подкрепи промените, като заяви, че регулаторът ще съобрази своето годишно ценово решение с разпоредбите на закона, ако той бъде приет в сегашния му вид.

„Това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след като те вече няма да присъстват на регулирания пазар“, изтъкна Иванов.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
pioner до: Iblis
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Тук не съм убеден че проблема е в статията. Тези дето приемаха промените намаха идея какво приемат.
0
 
0
 
2
преди 3 месеца
Г-н Илиев, що за нескопосано заглавие??? Какъв ток, какви търговци като те и без това са си на свободния пазар. Става дума за крайни потребители, моля прочете повече преди да пишете
0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
На това ва му се казва без вазелин.

Още от Енергетика
В сряда започва проверка на енергийните обекти за отоплителния сезон