Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Малките търговци излизат на свободния пазар за електроенергия от 1 октомври

Това е крачка към пълната либерализация на пазара на електроенергия, подчерта енергийният министър Теменужка Петкова

Малките търговци излизат на свободния пазар за електроенергия от 1 октомври

Снимка: Getty

От 1 октомври малките търговци ще преминат на свободния пазар на електроенергия, решиха днес депутатите от Комисията по енергетика към Народното събрание с наложени промени в Закона за енергетика. 

Още по темата

Според изчисленията става въпрос за около 300 хил. небитови абонати, които ще трябва да сключат договор с отделни доставчици. По този начин регулираният пазар ще остане само с битови потребители на електроенергия.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че сега е подходящ момент тези промени да бъдат осъществени, тъй като с внасянето на текстовете се цели постигането на преход към изцяло пазарни механизми, които да гарантират конкуренция и справедливи цени на електроенергията.

Според Петкова промените в Закона за енергетиката ще бъдат и добър сигнал за Европейската комисия (ЕК), тъй като България е сред последните страни от Европейския съюз (ЕС), чийто пазар не е напълно либерализиран.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов също подкрепи промените като заяви, че регулаторът ще съобрази своето годишно ценово решение с разпоредбите на закона, ако той бъде приет в сегашния му вид.

„Това означава, че за битовите потребители то ще важи от 1 юли 2020 г. до 30 юни 2021 г., докато за небитовите – този срок ще бъде тримесечен, след като те вече няма да присъстват на регулирания пазар“, изтъкна Иванов.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Е нали ще им сложите такса задължения към обществото и цената ще стане същата :) За големи глупаци ни имат тези около Амон Ра :)

Още от Енергетика
ЕК още не е одобрила схемата за компенсиране на ВЕИ на енергийната борса