IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Платформата за търговия с газ записа продажби на около 550 000 МВтч в първия си ден

Продаденият газ достига 25 на сто от общото освободено количество

18:12 | 09.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Платформата за търговия на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД беше въведена в търговска експлоатация в рамките на първия търг по Програмата за освобождаване на газ за 2020 г., съобщават от дружеството оператор.

Право на участие в търга са имали над 15 участника, като са били предложени един годишен и дванадесет месечни продукта. В резултат от сделките за първи път на българския газов пазар беше осъществена електронна търговия, като бяха изтъргувани успешно 550 000 МВтч (около 55 млн. куб. м), или 25% от общо освободеното количество, посочват от компанията. 

Вторият търг от програмата ще се проведе на 16 декември 2019 г. при условията на т. 8.2 от одобреното от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Споразумение за GRP с цел гарантиране сигурността на доставките в страната.

Участниците, които са вече регистрирани, имат право на участие на втория търг, без необходимост от представяне на допълнителни документи.

От дружеството напомнят, че валидността на подписаното Споразумение за участие е за търговете през декември 2019 г., или до датата на тяхното приключване.

Още през ноември Trayport Limited (Trayport) и "Газов Хъб Балкан" ЕАД обявиха сключването на споразумение за прилагане на системата за борсова търговия (ETS) на Trayport за търговските нужди на "Газов Хъб Балкан".

Системата за борсова търговия (ETS) на Trayport е механизъм за оферти в реално време и търговска система, която е създадена специално да подпомогне стоковите борси да предоставят електронна среда за търговия, уточниха от българското дружеството. ETS се използва широко за организиране на физически и финансови пазари.

Системата за борсова търговия осигурява на борсите единно решение за прозрачно разпространение на цените, съвпадение на интересите на клиентите и провеждане на коректна търговия.

Чрез ETS борсите могат да предложат на своите търговци клиенти директен достъп до ликвидност на пазара чрез търговския екран на Trayport Joule - водещото в Европа решение за електронна търговия на енергийните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още