IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При свито потребление зелената енергия в ЕС изпревари въглищната през 2020 г.

Предизвикателство за възобновяемите източници ще е как ще се справят с възстановяването на потреблението, очаквано през тази година

13:40 | 26.01.21 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

2020 година се оказа ключова за постигане на целите за нискоемисионна икономика, пише в анализ на екологичните организации Agora Energiewende и Ember, посветен на европейския енергиен сектор. През миналата година възобновяемите енергийни източници са произвели 38% от потребената електроенергия в Европейския съюз (ЕС) и за първи път изпреварват изкопаемите горива, чийто дял пада до 37%.

През 2019 г. зелените централи произведоха 34,6% от потребената електроенергия в общността, припомнят анализаторите.

Така енергетиката на ЕС стана по-чиста спрямо нивата от 2015 г. Въглеродната интензивност намаля от 317 грама на киловатчас до 226 грама на киловатчас. В този период производството на електроенергия от въглища намалява наполовина.

Данните показват още, че през 2020 година производството на електроенергия от соларни централи расте с 15%, а от вятърни - с 9%. От 2015 година тези два сектора дърпат напред зелената енергетика, като според статистиката водните централи остават с непроменен капацитет, а биомасата не намира широко приложение.

Лидер е Дания, където 62% от потребената енергия се произвежда от вятърни и слънчеви централи, следвана от Ирландия и Германия. На дъното са държави, които според анализите на еколозите имат добри възможности за производство на електроенергия от вятърни и соларни паркове - Португалия, Румъния, България, Италия и Чехия.

Данните за България показват, че към 2020 година под 10% от потребената електроенергия в страната е от вятърни и соларни централи.

Въпреки добрите новини за зелената енергетика през миналата година еколозите посочват, че ЕС още е далеч от изпълнението на заложените цели за намаляване на емисиите. За да ги постигне, делът на възобновяемите източници трябва да се утрои. Това означава, че от средногодишен ръст от 38 тераватчаса произведена електроенергия годишно в периода 2010 - 2020 година в следващото десетилетие годишното увеличение трябва да бъде по около 100 тераватчаса.

Окуражително е, че през 2020 година ръстът на произведената от слънчевите панели и вятърните турбини електроенергия достига 51 тераватчаса.

Увеличеното производство означава и повече зелени инсталации. Според оценките на Международната агенция за енергетика (МАЕ) инвестициите във възобновяеми източници през 2020 година са малко, но се очаква бум през 2021 година, особено във Франция, Полша и Дания. През миналата година новите вятърни инсталации са с 18% по-малко спрямо 2019 г.

През 2020 г. новите соларни централи са с 16% повече спрямо 2019 г., което се дължи на развитието на сектора в Германия, Франция и Полша. Очаква се значително увеличение на соларните паркове през тази година.

Производството на електроенергия от въглища намалява с 20% през 2020 г. Това до голяма степен е факт заради намаленото потребление на електроенергия през миналата година в резултат на пандемията от коронавируса.

Като цяло производството на електроенергия от въглища в ЕС намалява с 48% в периода 2015-2020 г. Данните на еколозите за България показват спад от 22%.

ember ember

Източник: Agora Energiewende и Ember

Производството на електроенергия от газ също намалява, но с 4%, тъй като пандемията свали и цената на природния газ, което направи по-изгодно производството на електроенергия със "синьото" гориво от въглищата.

Производството на електроенергия от ядрени централи се свива с 10% през 2020 година. Причината са проблеми с реактори във Франция и Белгия, както и закриване на мощности в Швеция и Германия. Производството на електроенергия от ядрени централи във Франция, който е най-големият производител в ЕС, е намаляло с 11%, а в Белгия спадът е от 20 на сто.

В доклада на Agora Energiewende и Ember е записано още, че се очаква продължаващ спад на дела на ядрената енергия в ЕС на фона на заявеното затваряне на мощности - до 2022 г. в Германия, до 2025 г. в Белгия и до 2030 г. в Испания.Франция трябва да намали наполовина дела на ядрената енергия в своя енергиен микс до 2035 г.

Според еколозите през 2021 г. предизвикателството за зелените централи ще бъде именно възстановяването на търсенето на електроенергия и как те ще успеят да преборят конкуренцията на останалите производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
и понеже темата ти е на сърце бих ти препоръчал ...google --> market design with effectively integrated RESима доста безплатно инфо за основите , за съжаление детайлите на много места са платени и то солено , както и би трябвало да бъде , така се отсяват хората с интерес по темата ... :))) ... но едно добро начално четиво е това ...https://***.entsoe.eu/about/market/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
така е , затоплиски стъкмистики ... :))) ... наскоро четох такива стъкмистики из един китайски сайт , чайниците инсталират по около 60GWh мегабатерии на година , имат проекти в момента за петилетка напред , като 2025 ще инсталират по над 300GWh на година . производството на ток от фотоволтаици от около 30TWh през 2015 в момента е над 300TWh годишно и продължава да расте , въпреки че нямат субсидии вече ... тука из Европата е същата стъкмистика ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Нищо не е плъзнало Зелев. Нито в ЕС нито в Китая. Шменти капели са тия статистики. У нас в момента близо 70 процента от произведената електроенергия не отделя СО2 в атмосферата. Това включва ВЕИ, ВЕЦ и АЕЦ, на моменти ножицата се отваря до 80 процента. Така че тия бъртвежи на зелените и тия статистики на Делянчето .... А Китай стои на тъмно, щото не му стигат въглищата тая зима и щото се сдърпаха с австралийците. Само на един гол ВЕИ вирус не става... Но ще го разберем, когато, заради зеления експеримент останем без базови мощности...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
виж долният линк , има таблички към средата на материалът , за Q1 2020 по региони , добро ли е IЕА за професинализъма ти или да търсим нещо по-така ... :)))https://***.iea.org/reports/global-energy-review-2020/electricity#abstractпо-интересно е какво се случва при чайниците , щото туканка големи спецове и знаещи , па чайниците режат въглищата бетер ЕС и добавят здраво ВЕИ ... мдаа ... и там зеленият вирус е плъзнал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
И по-зле ще става ! "Работническо дело" е в главите, диагноза и ген, така да се каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Навремето, когато Деляна отразяваше енергетиката, обикновено цитираше статистиката от енергийните специалисти, сега когато Деляна отразява енергетиката, цитира еколозите. Види се, че в този сайт еколозите са най-видни енергетици добре запознати с всички тънкости на енергийния занаят. Наистина Инвестор има малко общо, с онзи Инвестор от преди няколко години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
нас ни броят за възможности , но не знаят , че тук е една мрачна и тиха територия и добре че си имаме реактори , щото съвсем щяхме да я закъсаме ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
v_tin
преди 3 години
Аз предлагам да напише някой писмо до ЕК да спрат ядрените централи на франция и въглищните центлаи на цяла европа за седмица, още по добре за месец- ще си светим и ще се топлим на веи- който оцелее ще разказва на родените след него как е бил живота тогава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 3 години
Ами как няма да е така, след като първо изкупуват ВЕИ енергията и каквото остане се покрива от другите централи? Смешни са тия изпреварвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още