Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Производството на ток се свива с над 6% през септември

Разпространението на коронавируса оказва силно негативно въздействие върху производството на бензин, показват данните на НСИ

Производството на ток се свива с над 6% през септември

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия намаля с повече от 6% през септември, показват данните на Националния статистически институт ( НСИ) за производството и доставката на енергийни продукти. В последния летен месец в страната са произведени малко над 3 хил. гигаватчаса електроенергия, което е спад от 6,9% спрямо август и с 6,4% на годишна база.

През август производството на ток отчете спад от 9,5 на сто.

2,47 хил. гигаватчаса са реализирани на българския пазар, което е спад от 3,4% спрямо август. На годишна база доставките намаляват с 1,5 на сто.

Още по темата
Данните показват още спад на добива на твърди горива - с 11,2% спрямо август до 1,6 млн. тона. Спрямо септември 2019 година добивът намалява с малко над 35%. Доставките на твърди горива също се свива - с 11,7% спрямо август и достигат 1,64 млн. тона.

На годишна база доставките на твърди горива са с 34% по-малки.

Добивът на природен газ в страната остава без промяна спрямо август - в размер на 5 млн. куб. метра. На годишна база има повишение от 150%. Доставките на природен газ през септември са в размер на 171 млн. куб. метра, което е ръст от 9,6% на месечна база. Спрямо септември 2019 година доставките на газ се увеличават с 6,9 на сто.

Кризата с разпространението на коронавируса оказва негативно влияние върху транспорта и това е видно по отношение на производството на бензин. Статистиката показва съществено намаление на производството на безоловен бензин (с 40%) и на дизеловото гориво (с 32,5%) на годишна база.

Доставките на дизелово гориво намаляват с 8,6% спрямо септември 2019 година, но на безоловния бензин остават без промяна на годишна база.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
1
 
1
преди 1 месец
акцизът от нафтата и ддс-то утекоха ... лошо ... бюджета олекна здраво ...

Още от Енергетика
КЕВР не откри нарушения в сметкитe на "Топлофикация София" за ноември