IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещият август не помогна на производителите на ток

В страната са добити 5 млн. куб. метра природен газ, показват данните на НСИ

17:43 | 30.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производството на електроенергия в България намалява с 9,5% на годишна база през август, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). В страната са произведени 3,3 тераватчаса електроенергия. Спрямо юли спадът е от 1,1%.

Така, традиционният месец, по време на който има пикове на потреблението, не можа да помогне на производителите. Заради пандемията потреблението на електроенергия се свива с около 4% от началото на годината, показват и данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и това се отразява и върху производството.

На вътрешния пазар са реализирани 2,5 тераватчаса от произведената в страната електроенергия. Спрямо август 2019 година доставките намаляват с 4,6 на сто, а спрямо предходния месец юли понижението е от 1,4 на сто.

Като цяло енергийният сектор записва лоши резултати в условията на пандемия. Освен производството и доставките на електроенергия, НСИ отчита и намалено производство на горива - при безоловния бензин спадът е в рамките на 43,5% на годишна база, а при дизела - от 26,6 на сто.

Известно раздвижване през август има по отношение на добива на твърди горива. Данните показват, че през месеца в страната са добити 1,8 млн. тона въглища, което е ръст от 21,2% спрямо юли. Но на годишна база има понижение от 10 на сто.

Доставките на въглища в страната са малко над 1,8 млн. тона, тоест част от търсенето е задоволено от внос, но то е в рамките на 0,6 млн. тона. Доставките се увеличават с почти 20% спрямо юли, а спрямо август 2019 година има понижение от 10%.

Със 150% на годишна база се увеличава добивът на природен газ в България и вече достига 5 млн. куб. метра. В страната са реализирани общо доставки от 156 млн. куб. метра природен газ, което е повишение от 3,3% на годишна база.

Данните на НСИ показват намаление на доставките на природен газ през август (в рамките на 8,8%), което е нормално преди официалното начало на газовата година - 1 октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още