IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shell се подготвя за 3D сеизмично проучване в блок "Силистар"

По-рано през годината Total, Repsol и OMV започнаха дълбоководните сондажи в блока "Хан Аспарух"

13:39 | 13.09.16 г.
Shell се подготвя за 3D сеизмично проучване в блок "Силистар"

Shell се подготвя за началото на 3D сеизмичното проучване за наличието на газ и петрол в блок "Силистар". Това стана ясно след заседанието на Министерския съвет днес. На него министрите дават разрешение за пребиваване на изследователския кораб Oceanic Endeavuor в териториалните води на Черно море.

Плавателният съд ще извърши проучванията в блока, допълват от правителствената пресслужба. Научноизследователският екип включва и наблюдатели на морските бозайници, които ще работят на борда на кораба в периода на проучванията.

От Министерския съвет дават разрешение специалният кораб да пребивава в териториалните води от 20 септември 2016 година до приключване на проучванията, но не по-късно от 19 февруари 2017 година.

Правителството прие офертата на Shell за проучване на блока "Силистар" в началото на октомври 2015 година. Компанията планира да вложи в проекта 18,6 млн. евро (без ДДС), като в тази сума са включени разходите за 2D и 3D проучвания и мерки за опазване на околната среда.

По-рано през тази година започна проучване и в друг черноморски блок - "Хан Аспарух". Акционерите в проекта - Total, Repsol и OMV използваха кораба Noble Globetrotter II за първите дълбоководни сондажи. Именно те ще дадат допълнителна информация за наличието на въглеводороди - петрол или природен газ в блока.

Сондажите в "Хан Аспарух" се извършват първоначално до 2 хил. метра дълбочина, а след това и до 4 хил. метра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още