Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Ще намали ли разходите за потребителя либерализираният пазар на електроенергия?

Фирмите трябва да сключат договори преди 1 октомври, за да не бъдат прехвърлени служебно, съветва проф. Валентин Колев, декан в ТУ-София

Ще намали ли разходите за потребителя либерализираният пазар на електроенергия?

Снимка: Pixabay

Досега на свободния пазар задължително трябваше да излизат стопанските потребители, които са присъединени на средно напрежение. Промените от 1 октомври предвиждат всички потребители да излязат на свободния пазар във връзка с либерализацията пазара на електрическа енергия. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Валентин Колев, енергиен експерт и декан на Електротехническия факултет в ТУ-София. 

Още по темата

“Като имаме предвид, че цената за стопански потребители по принцип е по-висока от тези за битови потребители, следва да се очаква, в зависимост от пазарната конюнктура, че може би леко ще им се намалят разходите спрямо тези, които са били досега”, коментира той. 

Проф. Валентин Колев каза още, че при битовите потребители е по-различно и цената за електрическата енергия в последните 10-15 години се потиска. 

Той посочи, че и в момента няма ограничения битов потребител да излезе на свободния пазар, но това не е изгодно за него. 

“Средната цена на Българската независима енергийна борса е от порядъка на над 90 лева на мегаватчас, като в тази цена не е включена цената за задължение към обществото, която е около 20 лева, така че цената става около 110 лева общо. Среднопретеглената цена за битовите потребители за нощната енергия е около 50 лева, а дневната -115 лева с включена такса задължение към обществото. Такава цена трудна би била постигната на свободния пазар”, смята проф. Колев.

По отношение на това, че всички стопански потребители трябва да сключат договори на свободния пазар преди 1 октомври 2020 г., той каза, че не бива да допускат да бъдат прехвърлени служебно

Проф. Колев допусна, че така ще отидат до доставчик от последна инстанции с високи цени и посочи, че процедурата по смяната не е сложна. 

Професорът смята още, че създаването на платформа за сравняване на цените на доставчиците е правилна мярка, която ще ограничи спекулата и неправомерните цени на свободния пазар. “А ако има разминаване, вероятно ще има предвидени санкции за доставчиците на електроенергия“, надява се той. 

Как се развива либерализацията на пазара досега? Какви са перспективите пред потребителите?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
За да има пазар трябва да има много предлагащи. Такива няма. Това е олигопол, клонящ към монопол. Това означава само едно - високи и много високи цени.

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?