IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Св. Иванов: България има резерви от газ за месец при спиране на доставките от Русия

Страната може да постигне 50-60% потребление на газ, който да не идва от Русия, смята изпълнителният директор на "Овергаз"

12:40 | 01.03.22 г. 4
Св. Иванов: България има резерви от газ за месец при спиране на доставките от Русия

Запасите от природен газ в Чирен би трябвало да стигнат за общото потребление в България за до три-четири седмици в случай на спиране на енергийните доставки от страна на Русия. От 2009 г. има разработен план и в нашата страна има действащи нормативни актове, които регламентират много ясно стъпките и отговорностите в един такъв сценарий. Това съобщи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз".

„Ако нормативните документи са спазени, би следвало да имаме достатъчно запаси за покриване на търсенето, което в такъв сценарий трябва да бъде удовлетворено. Не усещам някакви пречки, които да притесняват отговорниците по този сценарий“, посочи той и увери, че браншът ще гарантира сигурността на снабдяването на България.

Той посочи, че при спиране на доставките трябва да се предприеме поетапно ограничаване на подаването на газ на различни групи потребители. Първо ще се изключват тези, които биха претърпели най-малки вреди и могат да заменят природния газ с течни горива. „На следваща фаза се изключват и други потребители, докато се стигне до най-уязвимата група – битовите потребители. За тях има предвидени обеми газ в газохранилището в Чирен", съобщи експертът.

Иванов обясни, че евентуални спирания могат да бъдат компенсирани отчасти от наличните пътища за втечнен природен газ (LNG) от Гърция. По думите му LNG е напълно реална алтернатива на руските доставки в дългосрочен план, но той е на мнение, че на европейската енергетика ѝ липсва капацитет за регазификация.

Изпълнителният директор на "Овергаз" напомни, че в България има конвенционални находища на газ, които могат да бъдат разработени в сравнително кратък период на време. Той прогнозира, че това може да се случи до две години при подходящи условия и одобрение на инвеститорите.

Експертът се надява, че „подходящи условия“ трябва да създават повече възможности за частни инициативи в газовия сектор. Иванов напомни, че сега има държавно господстващо положение, клонящо към монопол – 95% пазарно участие. Затова и очаква мерките на пазара да дадат повече възможности за частни инициативи.

Като се позова на анализ на компанията, експертът потвърди, че намаляването на въглеродния отпечатък в страната ни може да се постигне с конвенционални мерки, на ниска цена, без съществено използване на публичен ресурс, ако се разработят българските находища. „България може да постигне 50-60% потребление на газ, който да не идва от Русия“, смята Светослав Иванов.

Променя ли се инвестиционната политика на компаниите в газовия сектор след войната в Украйна и предизвиканата нестабилност на енергийните пазари? Какви промени ще настъпят в енергийната политика в Европа? Какви са алтернативите за България? Как може да се намали поне с една пета днешният въглероден отпечатък в страната ни? Кога Германия ще е готова с нови терминали за втечнен газ?

Целия коментар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
и след месец добре дошли във времената на хан Аспарух ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 2 години
до тогава путин ще е на джанката и всичко ще е по старо му, но с едно ниско диктаторче по малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
Gocho
преди 2 години
Хеее няма бе ,до месец идва лятото нали сме с глобално затопляне ,ще се греем на злеленясли теории ,газ пове няма да ни трябва, а и жито също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Ако укрите не спрат газията, както са го правили неведнъж досега, България да се приготви да си предплаща заявките за природен газ със злато, след като искат да спрат SWIFT. Иначе газ няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още