IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Нисковъглеродният преход ще е съобразен с националните специфики

С изграждането на интерконектора Гърция-България една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник, посочи енергийният министър

11:23 | 17.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Министерство на енергетиката</em></p>

Снимка: Министерство на енергетиката

България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в Югоизточна Европа, организирана от Българския енергиен и минен форум, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Според министъра това е начинът да бъде гарантирано устойчивото развитие на сектора в интерес на потребителите. Тя припомни, че България разполага с ресурс за въглищните централи за още 60 години и тяхната работа е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

„Над 1 млрд. лева са вложени само в ТЕЦ „Марица изток 2“ през последните години за екологични проекти. Дейността на въглищните централи е заложена като перспектива в българския план за енергетика и климат до 2030 г., с перспектива до 2050 г., който е изпратен за съгласуване в Европейската комисия, подчерта още Теменужка Петкова.

По думите ѝ развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството. „През следващата седмица ще стартира изграждането на интерконектора Гърция-България. Реализацията на този проект ще осигури възможност една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник. Това е реална диверсификация“, посочи енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още