Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Нисковъглеродният преход ще е съобразен с националните специфики

С изграждането на интерконектора Гърция-България една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник, посочи енергийният министър

Т. Петкова: Нисковъглеродният преход ще е съобразен с националните специфики

Снимка: Министерство на енергетиката

България ще следва прехода към декарбонизация на икономиката, но той трябва да бъде съобразен с националните специфики. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която откри осмата енергийна конференция, посветена на перспективите пред развитието на сектора в Югоизточна Европа, организирана от Българския енергиен и минен форум, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Още по темата

Според министъра това е начинът да бъде гарантирано устойчивото развитие на сектора в интерес на потребителите. Тя припомни, че България разполага с ресурс за въглищните централи за още 60 години и тяхната работа е въпрос на енергийна и на национална сигурност.

„Над 1 млрд. лева са вложени само в ТЕЦ „Марица изток 2“ през последните години за екологични проекти. Дейността на въглищните централи е заложена като перспектива в българския план за енергетика и климат до 2030 г., с перспектива до 2050 г., който е изпратен за съгласуване в Европейската комисия, подчерта още Теменужка Петкова.

По думите ѝ развитието на газовия пазар в страната е един от ключовите приоритети на правителството. „През следващата седмица ще стартира изграждането на интерконектора Гърция-България. Реализацията на този проект ще осигури възможност една трета от потреблението на газ в страната да бъде от друг източник. Това е реална диверсификация“, посочи енергийният министър.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
EMI: От 2007 г. до 2019 г. електроенергията в България е поскъпнала с 29%