IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токът от АЕЦ "Козлодуй" може да остава приоритетно за вътрешния пазар

С този ход страната ще може да реагира по-бързо на растящите цени на енергията в световен мащаб

18:32 | 24.09.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic, Bloomberg

Варианти за ограничаване на дела на АЕЦ "Козлодуй" за износ са били обсъдени от служебния министър на околната среда и водите Асен Личев и Лъчезар Костов от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН и вицедиректор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, съобщават от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Лъчезар Костов беше председател на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), но беше освободен от поста в края на 2020 година. Неговото място зае Цанко Бачийски.

Целта на дискутираната мярка за ограничаване на износа от ядрената агенция е произведената електроенергия приоритетно да остава в енергийния микс на България. По този начин страната ще може да реагира по-бързо на тенденциите към повишаване на цените на природния газ и електроенергията в Европа, които затрудняват постигането на целите за въглеродна неутралност.

До 17 август 2021 г. въглищните инсталации в ЕС трябваше да приведат своите емисии в съзвучие с новите екологични стандарти. Заради това изискване Агенцията по околна среда у нас отказа продължаване на дерогацията на "Топлофикация София". Служебният министър обясни пред Народното събрание, че дружеството не е направило никакви усилия за намаляване на вредните емисии и затова и инспекторите не са удължили разрешението да работи, без да прилага европейските лимити.

Заради новите екологични цели трябва да се търсят алтернативи на производството на енергия от въглища, са дискутирали още Личев и Костов.

Обсъдени са проблеми като противоречията между регулирания и свободния пазар на електрическа енергия, изграждане на допълнителни балансиращи мощности като помпено-акумулиращи водноелектрически централи (ПАВЕЦ), използване на кинетичната енергия на водите на река Дунав, както и използване на хидроенергийния потенциал в горното течение на каскада "Горна Арда".

От 2007 г. досега темата за ограничаване на производството на електрическа енергия от въглища е стояла формално на дневен ред, без нито едно правителство да предприеме реални действия с оглед избягване на заплаха от енергийна криза, е било коментирано още по време на срещата.

По-рано днес от Министерството на енергетиката посочиха в прессъобщение, че ЕК е поискала стратегия за бъдещето на въглищните региони, преди да бъдеприет и одобрен Планът за възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
vzhekoff
преди 2 години
Хахахахахахааха :) То у немско горе-доле е 1/4 от капацитета на перките се ползва годишно и 1/8 от плочките. И това при зверски субсидии :) А АЕЦ - 87% и без субсидии :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Му ку *** няаши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
Achtung
преди 2 години
Добре, че Бай Тошо навреме е започнал строежа на 5 и 6 блок в Козлодуй :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Еееее.Ми що той,ами не този от ВтЕЦи ФЕЦ?Дали няма нещо общо с факта, че към момента сайтът на ЕСО показва ,че 650 мвт ВтЕц произвеждат 115 мвт, пък над 1 гвт ФЕЦ -7 мвт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още