IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васко Начев: Светът е в състояние на "газова война"

Очакват се резки повишения на цените на промишлената електроенергия, коментира енергийният експерт

10:51 | 22.09.21 г. 12
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Светът е в състояние на "газова война", очакват се резки повишения на цените на промишлената електроенергия, като ситуацията няма да се подобри скоро. 

Това каза енергийният експерт Васко Начев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria. 

Според експерта повишаването на цената на газа, а от там и на електроенергията, се дължи на повишеното потребление, на което възможностите за доставка към момента няма как да отговорят. "Причината не е в нежеланието на "Газпром" да доставят повече природен газ, а в техническата невъзможност за това към момента, защото тези процеси се планират поне за година напред. Руската компания планира да доставя с по 1 млрд. куб. метра газ повече от всяко от двете си хранилища към Европа от октомври 2022 г., за което тече подготовка от август тази година", посочи Начев. 

Именно необходимост от подготовка, спазването на заложените количества и това, че и в момента има газовопроводи, които не работят на 100%, обезсмисля твърдението, че с пускането на "Северен поток 2", ситуацията може да се промени. "Няма как да очакваме, че само защото потреблението на газ е нараснало, доставките ще се увеличат като с магическа пръчка", казва още той.    

Същевременно България доставя една четвърт от договорените с Азербайджан количества газ и 50% повече от предвиденото в споразумението с Газпром. "Защо - това е въпрос към Булгаргаз", каза Васко Начев. 

Цената на въглеродните емисии има основна роля при формирането на цената на електроенергията в момента. Реално цената на тази емисии не се определя на пазарен принцип, а от Европейската комисия. "Това не е пазар, това е вид рекет", коментира експертът.

В ситуацията, в която цените растат, Булгаргаз може да поиска всичко", каза той по повод поисканото по-рано днес от компанията повишение на цената от октомври с 16%. 

"Зад изключително привлекателните обещания за "зелена енергия" и "зелен континент" стои алчността на големи корпорации, които видяха в това ниша, прекрасна възможност за пускане по наклонената плоскост на много големи финансови потоци. Те обаче не съобразиха, че темповете на консумация надхвърлят възможностите за производство", коментира още Васко Начев.

Той посочи, че България е сериозно потърпевша от този ускорен преход, защото 40% от електроенергията в страната е от въглищни централи, 37% е от АЕЦ "Козлодуй" и 23% са от възобновеями източници.

Целия разговор с Васко Начев можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тоест до оня ден бяха длъжни, а вече не са... и кой е лесния и трудния начин? Щото така като започнете да ми говорите с едни метафори, нищо не ви се разбира освен на къде искате да ни насочите мисълта :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 5
abdul
преди 2 години
О, естествено! Особено ако продължава да се прави на ощипана госпожица европа по отношение на добивната промишленост.Никой не е длъжен да снабдява европа с ресурси, при това на цени според нейните разбирания.Ако европа не научи това по лесния начин, не се съмнявай, че ще трябва по трудния!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Трябва ли всички да козируват на хaяско, затова че имал газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Аз съм доволен от това което прави путин - лишава страната си от пари. Продава рускАТА газ на 220$ а норвежците на 900. Еми благодарим му. Единствения смислен въпрос който нещaстнико можеш да зададеш ама ТЯ газТА, по 1000 $ ли щеше да струва, ако газпром продаваше на спота? Вероятно не, но 600$ щеше да и прилича. Но и в русия, а даже и в роснефт разбират за какво става въпрос : " Газета напоминает, что в августе Игорь Сечин вновь просил Владимира Путина допустить его компанию к экспорту газа. По его словам, на фоне рекордно высоких цен в Европе нынешние поступления в бюджет "не в полной мере отражают благоприятную рыночную конъюнктуру".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Колко находища на газ има в Европа? А на уран?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Глyпи, много пъти съм казвал кога съм влязъл в Газпром и на какви цени съм купувал. Мога и да ти го покажа с принт-скрийн от платформата ми. *** си колкото искаш, забавлявай публиката. Твоето "бъдеще" никога няма да дойде, иначе нямаше всички да реват пред централата на Газпром като бити кyчета. Нещо и "глобалното затопляне" не го виждам - с тия зимни температури в първия есенен ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Стоянчик - явно ти знаеш повече от експертите. Вземи прочети какъв ръст на доставките има Газпром, данните са публични. Но по-важното юридически е, че си изпълняват договорите и никой не се осмелява да твърди обратното. Оттук нататък твоите обвинения в несериозничество и дори инфантилство, са абсолютно смехотворни. Кой ти каза колко газ ще достави Газпром? Може би си комуникираш със Саша Милър? Кой ти каза, че Вова Путин управлява Газпром? СМЕШЕН СИ !!! АзерскиЯТ газ (научи се, че природен газ е в мъжки род) се доставя към Европа в жалки обеми и нормално - самите резерви на Шах Дениз са жалки - равняват се на добивът на Газпром за ОСЕМ МЕСЕЦА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И още нещо, комплексирано до спукване дребно човече, бъдещето на планетата е ИЗВЪН горенето на изкопаеми горива, ако изобщо искаме човечеството да има бъдеще. За щастие все повече хора го разбират, че бъдещето е много по-важно от момрнтната цена на нещо си и технологиите вървят натам. Ти си каруцар в ерата на автомобила. Да, може и да има колебания, недостиг понякога, но това е катализатор за още по-бърза трансформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Бързо, Митьо, тичкай да си кажеш наизустените глупости, че се говори за газпромчето! Я разясни защо за последните 10-тина години акцийките на газпромчето поевтинели в евро някакви си 5 ПЪТИ и как здраво печелиш от дивидент, въпреки, че цената им се е сринала? ...и все печелиш и все на градския транспорт се возиш.. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Браво на тоя чичо, че казва истината. Газпром ли са виновни - или евробезумците, които принуждават собствените си енергийни компании да съсипят собствения си бизнес? РЕВЕ МИ СЕ, като гледам какво се случва с Мидичката и ВР, които преди 4-5 години имаха капацитета, поне като концесии, сами да обезпечат газовото потребление на ЕС. Много точно казва той - че всичко е въпрос за много пари. Затова зеленашеството трябва да се разследва като икономическо престъпление и икономическа диверсия, а всички властимащи, които са съдействали (със сигурност срещу много пари под масата) за тоя енергиен геноцид, да бъдат разследвани, съдени и осъдени. И пак по-добре ще е за тях - защото иначе на зима, останалите без топлина, светлина, хляб и работа хора, ще ги разкъсват на парчета направо на улицата !!! .... дали тимерманс вече си е купил някоя усамотена къщичка в планините на Патагония или не се е сетил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още