Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Започна третият сондаж за петрол и природен газ в блок "Хан Аспарух"

Мобилизиран е сондажният кораб Noble Globetrotter II, който взе участие и в първите две кампании

Започна третият сондаж за петрол и природен газ в блок "Хан Аспарух"

Снимка: Ройтерс

Днес започна сондирането на третия проучвателен сондаж в блок „Хан Аспарух“ - „Мелник-1“от консорциумът между дъщерното дружество на френската петролна компания Total – Total E&P Bulgaria и OMV Offshore Bulgaria и Repsol Bulgaria.

Сондажът се намира в изключителната икономическа зона на България в Черно море на приблизително 107 км източно от Варна и на 153 км от Бургас. 

Още по темата

Мобилизиран е сондажният кораб Noble Globetrotter II, който взе участие и в първите две кампании.

Логистичното подпомагане продължава да се осъществява от варненското пристанище „Леспорт“ като се използват същите снабдителни плавателни съдове.

„След приключването на първите два проучвателни сондажа - „Плошков-1“ и „Рубин-1“, третият сондаж бележи нов значим момент в нашата работа в Черно море и показва ангажимента ни към проучването на пълния въглеводороден потенциал на блок „Хан Аспарух“, коментира Кевин Ханафорд, управител на Total E&P Bulgaria .

Според него усилията на компанията продължават да бъдат фокусирани върху проучвателната дейност на акваторията на страната.

„Проучване и добив“ на Total отговаря за дейностите по проучване, разработване и добив на нефт и природен газ в повече от 50 страни по света. Total и неговите партньори Repsol и OMV започнаха проекта „Хан Аспарух“ през юли 2012 г. Total E&P Bulgaria е оператор на блока от 2014 г.

По-рано през годината правителството реши да удължи срока за търсене и проучване на петрол и природен газ във въпросния блок с две години, с което прие искането на Total, OMV и Repsol.

В края на октомври 2016 година, в своя тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година.

Блокът е е в близост до румънския "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. м природен газ.

В договора за отдаване на концесия по дейността за проучване на петрол и газ в "Хан Аспарух" бяха предвидени поне два сондажа. Total има дял от 40% в проекта, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
DEPA: Завърши лицензирането на интерконектора Гърция-България