Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Правителството е договорило по-ниска цена за биодобавките за горивата

България е един от водещите производители на тези добавки в Европа и можем да се възползваме от сигуацията, посочват от Министерския съвет

Правителството е договорило по-ниска цена за биодобавките за горивата

Снимка: Архив Ройтерс

Правителството е договорило с “Националната асоциация по биогорива в България” по-ниска (със 150-200 долара за тон спрямо спот пазарите) цена на биодобавката за горивата, съобщават от правителствената информационна служба. Информацията е част от предложенията, които премиерът ще представи на превозвачите като мерки за подкрепа на сектора. 

По-ниската цена ще бъде актуална за месеците юли, август и септември. Понижението е възможно, защото България е един от водещите производители на биогорива в Европа, а очакванията са, че крайната цена на горивата ще бъде намалена.

Още по темата

Правителството ще премахне и акциза за природен газ, втечнен нефтен газ (ВНГ) и метан, което намалява цената на килограм ВНГ с 0,34 лева. Като мярка за защита на потребителите се предлага и намаляване на ДДС на природния газ и втечнен нефтен газ (ВНГ) от 20% на 9%.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) анализират съмненията на превозвачите относно работата на тол системата. Очакват се доклади от работата на две работни групи и съобразно констатациите ще бъдат предприети действия, уверяват още от правителството. Управляващите коментират още, че са взели предвид и искането за предвидимост на тарифите за тол системата и промените се оповестяват повече от шест месеца преди да влязат в сила. 

Преди срещата си с правителството превозвачите настояваха да има диференцирани, по-високи такси за транзитния трафик, който преминава през територията на страната, както и транзитът да се насочва само по магистрали и пътища от първокласната пътна мрежа. Предоставяне на различни мерки за превозвачите обаче е забранено от европейските правила.

Колкото до субсидиите за градския транспорт от Министерския съвет отбелязват, че един от начините да се стимулира ползването на обществен транспорт е да се компенсират разликите в цените на билетите за различни социални групи.

Констатациите на Министерството на транспорта и съобщенията са, че системата на разпределение на компенсации и субсидии, действаща към момента, позволява различни тълкувания и недобри практики. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Био добавките оскъпяват и развалят качеството + за кофти за екологията . Крайно време е да се преразгледа смисъла

Още от Енергетика
Пазар за 17,3 млрд. долара: Как Гърция помага на Путин да продава петрол