IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Air France-KLM утрои печалбата си за тримесечието спрямо 2014 г.

Сред основните причини за това са силните летни продажби и по-ниските цени на петрола

10:27 | 29.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Френската авиокомпания Air France-KLM Group обяви, че печалбата ѝ за третото тримесечие е достигнала най-високото си ниво от поне десетилетие, подкрепена от силните летни продажби, по-ниските цени на петрола и затихналите стачни действия, които се отразиха негативно на резултатите през миналата година, съобщава Bloomberg.

Печалбата преди лихвите и данъците е нараснала до 898 млн. евро (980 млн. долара) от 247 млн. евро за същия период през миналата година, когато стачка на пилотите, продължила седмици наред, намали печалбата с 330 млн. евро, заяви най-големият европейски превозвач. Средната оценка на анализаторите беше за печалба от 808 млн. евро.

Тъй като подразделението Air France от седмици е в преговори със синдикатите заради плановете за увеличаване на работните часове без промяна на заплащането или съкращаване на работни места, главният финансов директор Пиер Риолачи заяви, че външни фактори са подпомогнали печалбата. Компанията обаче все още не може да достигне превозвачите от Персийския залив, водени от Emirates и европейските нискотарифни компании като Easyjet.

“Доброто ни представяне през третото тримесечие е основно свързано с благоприятните условия“, коментира Риолачи. „Затова е неизбежно конкурентите ни също да отчетат по-добро представяне за тримесечието. Все още има разлика между продуктивността на Air France и конкурентите ѝ, а това е нещо, което трябва да преодолеем“.

Темпът на икономии също се забавя, заяви компанията, като разходите на подразделението Air France за цялата година спрямо 2014 г. вероятно ще се свият с между 0,5 и 0,7% вместо предишната прогноза за между 1 и 1,3%.

Ръководството засега не успява да убеди пилотите и стюардите на Air France да се съгласят с мерките за намаляване на разходите и в момента целта е да се постигне споразумение в началото на 2016 г. В противен случай главният изпълнителен директор Александър дьо Жуниак обеща да намали работните места, маршрутите и самолетите след планираното съкращаване на 1000 работни места при липсата на по-ранно споразумение.

Възможно е ръстът на капацитета също да започне да тежи върху маржовете, заяви Air France-KLM, тъй като конкурентите, отбелязали скромно разширяване през лятото, сега се хвалят с местата си за зимния сезон, като се очаква ръст от поне 6% както при дългите, така и при късите разстояния. Тази тенденция може да се отрази негативно на тарифите и дори да доведе до ценова война в борбата за печелене на пътници.

Air France-KM не представи конкретни прогнози за годишната си печалба, макар че Риолачи заяви, че имайки предвид печалбата за деветия месец преди лихвите и данъците от 666 млн. евро, „е ясно“, че групата вероятно ще отбележи първите си положителни оперативни резултати от 2010 г. насам, ако няма стачка или друг голям проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още