IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако не Вайдман, кой?

Слуховете за евентуален отказ на Германия от ръководството на ЕЦБ водят до спекулации около нови имена

20:14 | 23.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	ръководителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

ръководителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало. Снимка: архив Ройтерс


Медийни публикации в Германия провокираха нови предположения кой може да наследи Марио Драги начело на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде AP.

Германският бизнес всекидневник Handelsblatt съобщи по-рано, позовавайки се на източници от германското правителство, че канцлерът Ангела Меркел е готова да се откаже от плановете да се бори германският централен банкер Йенс Вайдман да поеме ръководството на ЕЦБ, предпочитайки вместо това германец да поведе Европейската комисия след изборите догодина.

От известно време се водят оживени дебати кой ще бъде избран за нов гуверньор на ЕЦБ през октомври догодина, като трейдърите се надяват да получат насоки за бъдещето на паричната политика в еврозоната. Мнозина анализатори твърдяха, че Меркел ще подкрепи Йенс Вайдман, настоящия централен банкер на Германия, известен с исканията си за затягане на паричната политика в еврозоната. Сега обаче тези очаквания не изглеждат правдоподобни.

Единственият германец, който е бил начело на ЕК, е Валтер Халюайн, който е управлявал ЕК  до 1967 г. А ЕЦБ е ситуирана във Франкфурт, но досега начело на банката от основаването си през 1998 г. са били холандец, французин и италианец. 

Въпреки това наблюдателите във Франкфурт на Майн не са наистина изненадани от евентуалното решение на Меркел.

„Никога не съм смятал германец, а с това и Вейдман за най-вероятния сценарий за наследник на Драги“, казва главният икономист на Commerzbank Йорк Кремер, цитиран от DPA. „Разбира се, канцлерът Ангела Меркел би трябвало да плати висока цена за Йенс Вайдман, който е непопулярен в южната част на валутния съюз поради ориентацията си към повече стабилност", пояснява той.

Тъй като причините за дълговата криза все още не са решени, правителствата в еврозоната ще продължат да оказват натиск за помощ от страна на ЕЦБ, твърди Кремер. „Затова ястреби като Вайдман имат малък шанс, подобно и на бившия президент на Бундесбанк Аксел Вебер“, казва Кремер.

Навремето Вебер бе смятан за приемник на предшественика на Драги Жан-Клод Трише.

Томас Хейдорн, професор в банковото право във Франкфурт, също гледа на ситуацията по подобен начин. „Очакваше се, защото стриктната парична политика, преследвана от Вайдман, нямаше мнозинство в Управителния съвет“, пояснява той. 

Въпреки това обаче Вайдман бе един от водещите кандидати за ръководител на ЕЦБ, какъвто трябва да бъде избран от 19-те правителства в еврозоната догодина. Често споменавани други имена са ръководителят на Banque de France Франсоа Вилроа дьо Гало, централният банкер на Естония Ардо Хансон, настоящият централен банкер на Финландия Оли Рен, както и неговият предшественик Ерки Ликанен.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Немците да им оправят попарата дето надробиха , че и негативите да отнесат .Редно е с УПЕР марио да остне , за да си понесе последствията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още