IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата сред имигрантите в ЕС с рязък ръст през последните три години

Най-силно се е увеличила безработицата сред гражданите на държави извън ЕС, докато при останалите имигранти тя е по-ниска от местната

13:35 | 30.07.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Безработицата сред имигрантите в ЕС с рязък ръст през последните три години

Темповете на ръст на безработицата сред имигрантите в Европейския съюз (ЕС) изпреварват темповете на ръст на безработицата сред местното население през последните кризисни години, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Темпът на ръст на безработицата в ЕС като цяло се забави през миналата година – във възрастовата група 20-64 години нивото ѝ достигна 10,8%, което е с 0,4 процентни пункта над нивото ѝ през предходната година. За сравнение, през 2012 г. спрямо 2011 г. безработицата в ЕС нарасна с 0,8 процентни пункта.

Същевременно безработицата сред гражданите на държави извън ЕС в същата възрастова група, които живеят в страни от блока, се е повишила до 21,5% през миналата година, отчита Евростат. Безработицата сред чужденците освен това нараства с най-бързи темпове през последните три години.

По-висока е и безработицата сред мобилната работна сила в ЕС – през миналата година е достигнала над 12 на сто. Същевременно обаче заетостта сред гражданите на ЕС, които работят в друга държава от блока, като цяло е по-висока в сравнение със заетостта на местните и достига почти 71% спрямо 68,9% през 2013 г.

Делът на дългосрочно безработните (над 12 месеца) също е по-висок сред местните, отколкото сред имигрантите – съответно 49,4% и 46,1%.

Най-ниска е безработицата сред имигрантите в Чехия – средно 6,2% за чужденците от държави извън ЕС и на възраст между 20 и 64 години и 8,3% за гражданите на други държави от ЕС. Следват Кипър и Малта.

На другия полюс са Гърция и Испания, където безработицата сред имигрантите от трети държави достига съответно почти 15% и почти 40%, а сред имигрантите от други държави в ЕС – съответно близо 32% и близо 29%. Високи нива на безработица сред имигрантите се отчитат още в Португалия, Швеция и Белгия.

Във Великобритания, която е най-гласовита по темата за ограничаване на свободното движение в ЕС, нивото на безработица сред имигрантите е сред най-ниските в общността. Общата за страната безработица във възрастовата група 20-64 години достига 6,5%, като сред чужденците е 8,5%. Безработицата сред гражданите на ЕС е близка до средното за страната равнище – 6,8%. Безработицата сред гражданите на трети страни е 10,7%.

От Евростат отчитат, че безработицата сред младежите от 15 до 29 години от държави от трети страни е отбелязала рязък ръст в периода 2007-2013 г. - с 15,5 процентни пункта до 30,8% към края на миналата година. За сравнение, безработицата сред местните млади хора в същата възрастова група се е увеличила от 11,9% през 2007 г. до 18,2% през 2013 г.

Затвърждават се и негативните тенденции за заетостта сред имигрантите в ЕС, като същевременно се увеличава делът на чужденците, които се регистрират като самонаети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още