Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

BNP Paribas се представя по-добре от очакваното

Както и при конкурентите, подразделението за инвестиционно банкиране дърпа бизнеса напред

BNP Paribas се представя по-добре от очакваното

Снимка: Bloomberg

Френската голяма банка BNP Paribas премина през причинената от коронавируса криза сравнително невредима благодарение на процъфтяващото инвестиционно банкиране. През второто тримесечие нетната печалба се понижи с 6,8 процента до 2,3 милиарда евро, както обяви кредиторът в петък. За сравнение - анализаторите очакваха печалба от едва 1,5 милиарда. Провизиите за просрочени заеми нарастват с 826 милиона евро - значително по-малко от тези при много конкуренти, като Santander, Barclays или Lloyds, всеки от които задели милиарди за лоши кредити през второто тримесечие.

Както при конкурентите, инвестиционното банкиране в BNP Paribas блесна. То се възползва от колебанията на пазарите и корпоративната подкрепа за емисиите с облигации, като приходите от търговията с облигации, валута и суровини се покачиха с цели 154%, отстъпвайки само на ръста при Morgan Stanley, който бе от 168%.

Резултатите на дивизията компенсираха 53%-ен спад в търговията с акции, който беше по-лош, отколкото очакваха анализаторите, тъй като банката все още се ориентира във „все още предизвикателен пазар“ за деривати и по-ниски обеми в бизнеса с хедж фондовете.

Още по темата

Като цяло консолидираната печалба нарасна с четири процента до 11,7 милиарда евро.

BNP е сред банките, които предприемат лобистки усилия за възобновяване на изплащанията към акционерите, докато се възползват от безпрецедентната нестабилност на пазара и големите държавни стимули. Главният изпълнителен директор Жан-Лорен Бонафе намали разходите и работи за подобряването на търговското поделение през последните години, но тежките загуби в бизнеса с акции, които той иска да насърчи, са напомняне за многото уязвимости на банките в тази криза.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 10 месеца
А че то май всички се представят по-добре от очакванията на "експертите". Особено ного се кефя - когато това е "моя" компания.

Още от Европа
Лагард: Инфлацията в САЩ ще има ограничен ефект в еврозоната