IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BNP Paribas ще съкрати близо 1 400 работни места

Повечето от планиранит есъкращения ще са в подразделенията на банката в чужбина

21:33 | 16.11.11 г.
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

BNP Paribas планира да съкрати 1 396 работни места (около 6,5% от работната сила на финансовата институция) в звеното си за корпоративно и инвестиционно банкиране, съобщи банка номер 1 във Франция, цитирана от Ройтерс.

Малко повече от 1 000 работни места банката ще съкрати от подразделенията си в чужбина, а 373 от тях са от клоновете й във Франция.

Още когато излязоха резултатите на банката за третото тримесечие главният изпълнителен директор Балдуин Прот предупреди за “възможни съкращения на стотици работни места” заради реализираните загуби от експозициите към гръцки дълг.

Новината от BNP Paribas се прие на нож от френските синдикати. “Персоналът смята, че представеният им днес план за съкращения е изключително несправедлив”, коментира Жоел Дебюси, представител на една от синдикалните организации в страната.

Банките в Европа и особено в еврозоната се опитват да свият разходите, за да подобрят балансите си не само заради загубите от инвестиции в държавен дълг, а и заради новите изисквания за капиталова адекватност. В Италия Unicredit и Intesa Sanpaolo например предстои да съкратят съответно 6 150 и 5 000 души.

Друга от големите френски банки - Societe Generale, планира редуцирането на персонал с поне 500 души, според синдикатите в страната. Финансовата институция обаче все още не е потвърдила официално точно колко хора смята да съкрати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още