IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борел: Блокирането от Русия на украинско зърно е военно престъпление

Ако кризата продължи дълго време, на Русия ще трябва й да се потърси отговорност, каза ръководителят на европейската дипломация

13:48 | 20.06.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Блокирането от Русия на украинското зърно е военно престъпление, което прави по-голям риска от глад по света, заяви в понеделник ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Невъобразимо е как милиони тонове зърно остават блокирани в Украйна, докато останалите хора по света гладуват. Това е истинско военно престъпление. Не искам да си представям, че това положение ще продължи дълго време: ако това се случи, то ще е нещо, за което на Русия наистина ще трябва да се потърси отговорност", каза Борел в Люксембург преди среща на външните министри на страните от Европейския съюз.

"Русия трябва да спре да си играе с глада в света", заяви френският министър на външните работи Катрин Колона. "Русия трябва прекрати блокадата на украинските пристанища и да спре да разрушава складовата инфраструктура на Украйна", каза още тя.

"Европа ще помага на Украйна в дългосрочен план. Ще ѝ предоставя политическа, хуманитарна и военна помощ. На Русия е изпратено послание, което тя следва да разбере", подчерта Колона.

"Франция решително подкрепя усилията на генералния секретар на ООН и тези на Турция за постигането на споразумение между Русия и Украйна", което да направи възможен износът на зърно от Украйна през Черно море, допълни тя.

"Да оставим зърното блокирано е опасно за стабилността на света", изтъкна Колона.

"Санкциите, които Европа наложи на Русия, не са насочени срещу земеделските продукти и торовете. Те могат да бъдат продавани, купувани, изнасяни", заяви Жозеп Борел във връзка с твърденията на Русия, че санкциите, въведени срещу нея, са причината за влошаването на продоволствената криза в света.

Германия подкрепя Полша и Румъния в инициативата им да адаптират железопътните си линии към необходимостта от износ на милиони тонове зърно от Украйна, заяви днес германският външен министър Аналена Бербок, цитирана от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 1 година
Чудесно, явно Рашастан ще загуби войната още преди края на лятото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
baba_meca
преди 1 година
Да взема пушката и да отива да им иска отговорност... Кво се мота, някой да е тръгнал да го спира!?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Кое точно е "военно престъпление"? Започнах да се обърквам. Да омаломощаваш икономиката на врага престъпление ли е? А да стреляш по онези които стрелят по теб зад гърба на цивилни "щитове", престъпление ли е? По време на война, правителството ти е дало оръжие и те е пратило да се биеш с враговете. Престъпление ще е ако откажеш да го направиш (и това се наказва по закон). А изхравнавето на някакви неназовани страни по света, които уж били в риск от гладуване... си е грижа на самите страни (ако има такива). Никоя държава няма задължение да изхранва населението на друга държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Самият факт, че руснаците дишат въздуа на земните кълбета, вече е военно престъпление! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Украйна произвежда(ше) около 25 милиона тона зърно, които на фона на общото глобално производство от над 778 милиона тона са нищо(3.2%). Така, че Борелчо просто ти търси причина да мрънка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
ТОЯ уж дипломат, ама без диплома, види се, нали препоръчваше всичко да се реши на полето на боя? Ами който победи, той е правият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още