IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit ще вгорчи живота на британците в Европа

Правата на британците в ЕС и тези на европейските граждани във Великобритания са пренебрегвани прекалено дълго

21:57 | 15.08.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През последните две години ние от "Британци в Европа" вършим неблагодарната работа да се борим за правата на гражданите. Ние основахме организацията, за да помогнем за защитата на всички граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят в друга страна от Европейския съюз. Близо 60 на сто от нас са в работоспособна възраст или по-млади и Brexit заплашва нашето препитание и живота, който сме изградили със семействата си в други държави.

И все пак над 60 процента от нас не гласуваха на референдума, пише в цитиран от БТА материал за Guardian Джейн Голдинг, който оглавява "Британци в Европа" - най-голямата федерация на сдруженията на британци, които живеят и работят в ЕС.

Отстояването на правата на гражданите е непривлекателна работа, която никога не влиза във водещите новини, защото засяга живота на реални хора, за разлика от привидно неразрешимите спорове за граници и търговия. Печатът и политиците привърженици на Brexit не проявяват интерес, защото не сме в дневния им ред. Те обаче не признават това открито, защото ни сочат като причината защо правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство още не са гарантирани. Показателно е това, че заявките ни заедно с нашата сестринска група "Трите милиона" за срещи с Тереза Мей министъра за Brexit и министъра на вътрешните работи досега остават без отговор, макар че Мишел Барние се срещна с нас на два пъти.

Като цяло ние се опитвахме да останем неутрални, търпеливи и да запазим чувството си за перспектива. Но сега, изправени пред вероятността или да бъдем продадени в лоша сделка, или изобщо да няма сделка, ние не можем повече да стоим настрана.

Нека се върнем до изходната точка на всичко това. Обещано ни беше, че животът ни ще продължи съвсем нормално след Brexit - първо от кампанията "Глас за напускане", после от Мей и Барние. Това е извънредно важно, защото ако ще изключвате от гласуване хората, чийто живот зависи от изхода на този вот, тогава имате допълнителен специален ангажимент да се борите за тях възможно най-усърдно.

Дори и да има споразумение, не можем да кажем, че сме приоритет в преговорите, особено след като Мей не се бори за продължаването на нашите права на свободно движение, което мнозина от нас разчитат да бъде предоставено на семействата ни. Приоритет в нейната преговорна позиция от началото бе ограничаването на правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство вместо подкрепата за нашите. Така че нашите права ще бъдат защитени само в страната, където живеем сега, и то не във всяка.

Последна актуализация: 15:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
serafima
преди 5 години
Брекзит беше приет преди доста време, за да се държат англичаните сякаш в момента се разрешава. Живяла съм там преди доста години и винаги е било много силно течението да се излезе от ЕС. И то надделява. Стига са ни занимавали с техните проблеми - ще се уредят и ще си намерят мястото на бивша империя и силна икономика. Положителното е, че показаха на управляващите в ЕС и на другите държави, че отидоха твърде далече в командите и директивите, които повече от ясно е, че далеч не са пай-подходящите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още