IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската полиция спира да предоставя информация за атентата на властите в САЩ

Разследващите органи във Великобритания са взели решението след изтекла информация към американски медии

12:28 | 25.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Полицейските власти, разследващи терористичния атентат в Манчестър, са спрели да споделят данни със САЩ след изтичане на информация към медиите, съобщава ВВС.

Британските представители са възмутени от появата на снимки в New York Times, показващи отломки след атаката.

Снимките са били публикувани, след като името на атентатора Салман Абеди изтече в американските медии 24 часа след нападението, при което загинаха 22 души, включително деца, и бяха ранени 64.

Министър-председателят Тереза Мей ще изрази опасенията си и с президента на САЩ Доналд Тръмп на срещата на НАТО по-късно през деня.

Полицията в Манчестър се надява да възстанови нормалните си разузнавателни взаимоотношения скоро – т.е. двупосочния поток от информация – но в момента е „разярена“ от изтеклите данни, посочва ВВС.

Вътрешният министър Амбър Ръд заяви, че е „раздразнена“ от разкриването на идентичността на Абеди въпреки желанието на Великобритания и предупреди Вашингтон, че „това не трябва да се случва отново“.

Снимките на отломките обаче, които явно показват окървавени части от бомбата и раницата, използвана за прикритие, са изтекли към New York Times, което е предизвикало яростния отговор от правителството и британската полиция.

Според кореспондента по сигурността на ВВС Гордън Корера британските представители смятат, че правоприлагащите органи в САЩ, а не Белия дом, вероятно са виновни за изтеклата информация.

Общо осем души са задържани след нападението, извършено от родения в Манчестър Абеди, който е на 22 годиши и има либийски произход.

Освен това стана ясно, че двама души, които са познавали Абеди в колежа, независимо един от друг са се свързали с гореща линия, за да предупредят полицията за екстремистките му възгледи.

По-малкият брат на Салман – 20-годишният Хашим Абеди, е бил задържан в либийската столица Триполи, както и баща им.

В сряда следобед началникът на полицията в Манчестър Иън Хопкинс заяви: „Смятам, че е очевидно, че това, което разследваме, е мрежа“. Той допълни, че разследването продължава и че се извършват действия в района около Манчестър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още