IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалните мрежи под прицела на британските власти

Правителството настоява да получава достъп до информацията в социалните платформи по поискване

08:46 | 25.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство призова социалните мрежи като Facebook и Twitter да се справят с екстремистките публикации в своите платформи, докато увеличава искането си да получи достъп до криптирани съобщения, предава Bloomberg.

“Трябва да направим повече и трябва да работим с тях, за да се уверим, че те ни помагат да правим повече”, обясни министърът на вътрешните работи Амбър Ръд пред ITV в сряда.

След самоубийствената бомбена атака, която уби 22 души на поп концерт в Манчестър в понеделник, поддръжниците на “Ислямска държава” публикуваха редица публикации във Facebook, Twitter и Telegram, възхвалявайки случилото се. Службите за сигурност разследваха възможността дали самовзривилият се мъж, който е познат на властите, не е част от по-голяма мрежа.

“Не трябва да подценяваме, че Ислямска държава наистина иска да извърши тези действия и постоянно се опитва да радикализира хора”, обясни Ръд.



Facebook и Twitter отказват да коментират темата. Говорителят на Telegram не е открит за коментар по въпроса.

Премиерът Тереза Мей от консерваторите зае твърда позиция срещу социалните мрежи след разкритието, че Халид Масуд, който уби петима души в Лондон през март, е използвал чат приложението WhatsApp малко преди нападението си.

Тогава Ръд заяви, че WhatsApp трябва да отвори криптирането си за службите за сигурност и призова онлайн компаниите да бъдат по-агресивни в спирането на сайтове, които се ползват от терористи.

Британските власти имат за цел да принудят компании като Facebook и нейното дъщерно дружество WhatsApp да позволят на правителството да получи достъп до криптирани услуги при поискване.

Технологичните гиганти като Facebook, Apple и Alphabet обаче активно защитават своите възможности за криптиране. Apple влезе в сблъсък с американското правителство именно във връзка с декриптирането на данни след терористичната атака в Сан Бернардино, Калифорния, през 2015 г.

Атаката в Манчестър се случи само две седмици преди изборите във Великобритания. Прогнозите са, че консерваторите ще победят. Те предложиха по-строги условия за това как компаниите да се борят с речта на омразата и незаконното съдържание.

Между юли и декември миналата година Twitter е получила 681 заявки от британските власти за достъп до потребителски данни, свързани с 1017 акаунта, според доклад на компанията, публикуван през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още