Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Британският ядрен въпрос е в режим на изчакване, докато инвеститорите се оттеглят

Лондон сигнализира, че насочва фокус към малките модулни реактори, но концепцията най-вероятно няма да представлява основна опция

Британският ядрен въпрос е в режим на изчакване, докато инвеститорите се оттеглят

Снимка: Bloomberg L.P.

Отмяната на британския ядрен проект Wylfa доведе до още по-голям натиск върху правителството да намери начин за изграждане на нисковъглероден източник на енергия - план, който се разглежда като решаваща част от бъдещия енергиен микс на Обединеното кралство, пише Bloomberg.

Решението на японския концерн Hitachi Ltd. да се откаже от отдавна планирания проект оставя Electricite de France SA сама в изграждането на нови реактори във Великобритания. В същото време британското правителство търси финансов модел, който е привлекателен за инвеститорите.

Как да бъде платено за тези скъпи инфраструктурни обекти, остава най-същественият въпрос без отговор за сектора в Кралството. В същото време разходите за възобновяема енергия намаляват и вятърните и слънчевите паркове вече могат да бъдат изграждани много по-бързо. 

Още по темата

„Ядрените електроцентрали са много големи проекти с време за изпълнение над десетилетие преди постъпването на някакви приходи“, коментира проф. Роб Грос, директор в британския Център за енергийни изследвания. „Ако отделен проект струва 15 милиарда паунда или повече, тогава не е изненадващо, че списъкът с частни инвеститори е доста малък“, добавя той.

Корпоративните ръководители трудно биха склонили да вложат толкова голяма част от капитала си в единични проекти, които може да се забавят с години и да надхвърлят многократно бюджета.

Въпреки това Великобритания казва, че все още се ангажира с широкомащабната програма за нова ядрена енергия, без да визира Hinkley Point C. на EDF. Този проект сега ще струва 22,5 милиарда паунда, като се вземе предвид инфлацията, а гарантираната цена на енергията е значително по-висока от тази на най-новите офшорни вятърни проекти.

Само преди три години правителството очакваше да построи 18 гигавата ядрени мощности, които да заменят старите съоръжения. Сега Sizewell C на EDF остава единственият проект, който най-вероятно ще бъде реализиран.

Що се отнася до останалата част от ядрения флот на страната, той старее и е изправен пред извеждане от експлоатация, което ще доведе до премахване на 4 централи до март 2024 г. Това ще остави дупка между поколенията ядрени мощности, която трябва да се запълни.

Загубата на ядрена енергия вероятно не би представлявала заплаха за способността на Великобритания да генерира достатъчно енергия. Празнината може да се запълни с газ, батерии или малки модулни реактори, които могат да осигурят резервен капацитет на възобновяемата енергия.

Допреди няколко години новата ядрена енергия се разглеждаше като нисковъглероден начин за допълване на възобновяемите енергийни източници - и като такъв ключова част от бъдещия енергиен микс, предвиден в един въглеродно неутрален свят.

Възможно е друг разработчик да се възползва от плана Wylfa в бъдеще и правителството в Лондон сигнализира, че се насочва и към малките модулни реактори, които ще бъдат по-евтини за изграждане и по-гъвкави. Но концепцията по някакъв начин не е основна опция.

Бъдещето на ядрената енергетика е „изцяло в ръцете на правителството“, смята анализаторът Джонатан Маршал. Ако правителството не предостави модел на финансиране, „който работи, това ще означава, че ще трябва да стигнем до нулеви емисии без ядрена енергия“, изтъква той.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
0
 
14
khao до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
не ни интересува дали си скептик или не... това ще се случи на пук на всякви квартални пияници и неуки типчета... толкова си писал и пак не се разбира от какво се оплакваш!
1
 
1
 
13
nobel до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Не, няма значение кога ще си купиш нова кола. Ще се радвам да мога да ти я честитя. Една от причините да пиша в този иначе не особено интелигентен сайт е да мога да следя процесите използвайки останалите участници като един вид представителна извадка. От самото начал съм доста скептичен по чисто обективни причини за това, че електрическите коли скоро ще станат масови, но действителността надминава и най-мрачните ми очаквания. Предполагах, че до сега поне 4 - 5 човека от пишещите тук вече ще имат ел. коли. Дори - какъв наивник - мислех си че вече ще имаме даже първите разочаровани от тях. Но освен митове и легенди до сега не съм чул нищо друго. Най, най-много някой да се похвали, че днес на улицата бил видял такава кола. Все още са екзотика, а времето си върви
0
 
1
 
12
Hahoto до: zelka007
преди 1 месец
https://www.youtube.com/watch?v=F6NW0QeKLZA&list=LL1JmOPECUwsblrY-WElGkFA&index=2&t=10s&ab_channel=Makani
Специален поздрав за мечтатели като теб! :)
0
 
3
 
11
khao до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ето аз ти обещавам да си купя ел. кола, като ми стане време за нова кола... или ти искаш да е веднага иначе тезата ни не важи?
1
 
3
 
10
khao до: nobel
преди 1 месец
Няма профилна снимка
мерси за комплимента! за мен зелю е интелигентно типче, радвам се че ме сравняваш с него, а не с пияници като... теб, например! :))

Още от Европа
ЕС е готов да започне подготовката на правния текст за сделка с Великобритания