IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел и Лондон пак спорят за британските финансови задължения след Brexit

Завишените счетоводни оценки на ЕС не отразяват точно реалността, според британското финансово министерство

15:19 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Великобритания влязоха в нов спор, свързан с Brexit – за финансовите задължения на Лондон след излизането му от блока.

ЕС предложи Великобритания да бъде задължена да плати 47,5 млрд. евро, или почти 41 млрд. паунда, като част от договореностите си след излизането от Съюза, пише FT.

Министерството на финансите на Обединеното кралство обаче настоява, че споразумението за „развод“ остава в рамките на предишния централен диапазон от 35 до 39 млрд. паунда.

Следващата седмица ще бъде публикувана актуализирана оценка.

По-високата сума е заложена за първи път в годишните отчети на ЕС за 2020 г., които бяха публикувани от Европейската комисия (ЕК) в края на миналия месец.

Задълженията са свързани с минали ангажименти, поети по времето, когато Обединеното кралство беше член на ЕС, и по време на преходния период след Brexit, който приключи в края на декември 2020 г.

Споразумението за развода беше една от първите ключови части на преговорите между Лондон и Брюксел след британския референдум за напускане на ЕС от 2016 г. - и една от най-трудните за разрешаване.

Методологията беше съгласувана от двете страни в споразумението за оттегляне, но всяко увеличение на очакваната сума дразни консервативните евроскептици.

Сумата в сметките на ЕС, която ще се изплаща в продължение на много години, надвишава по-ранните оценки от Обединеното кралство.

В документ на Камарата на общините относно законопроекта за развода с ЕС се казва, че плащанията на Великобритания в бюджета на ЕС ще започнат от около 9 млрд. паунда годишно през 2020 г. и ще достигнат до около 1 млрд. паунда през 2025 г.

Съгласно окончателната сделка Великобритания плаща в бюджета на ЕС сякаш членува в блока до края на преходния период за Brexit - 1 януари 2021 г. През това време Обединеното кралство получава финансиране от програми на ЕС.

Общият пасив е свързан отчасти с дела на Обединеното кралство в неизпълнените ангажименти на ЕС за разходи към края на декември, за който плащанията ще бъдат извършени през следващите години. Той също така отразява дела на Великобритания от задълженията, свързани с ролята на ЕС като работодател - например пенсии и здравни осигуровки за пенсиониран персонал.

Сред компенсиращите фактори са дял от глобите за конкуренция в Обединеното кралство по дела, които са били решени преди края на миналата година.

ЕС планира да предоставя два пъти годишно доклади на Обединеното кралство за действителните дължими суми, като плащанията трябва да се правят всеки месец.

Министерството на финансите на Великобритания казва, че документът на ЕС е счетоводна оценка и не отразява точно истинската цифра на това, което ще бъде платено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още