Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

България е на дъното в ЕС по дял на младите медици

Данните на Евростат показват още, че страната е начело по дял на медици над 50-годишна възраст

България е на дъното в ЕС по дял на младите медици

Снимка: Архив Ройтерс

Малко повече от половината медицински служители в България са на възраст над 50 години, показват данните на Евростат за третото тримесечие на 2020 година. По този показател страната ни е на първо място в ЕС, следвана от Литва и Италия.

Данните за България показват още, че броят на младите здравни работници (на възраст между 15 и 34 години) е под 20 на сто, което е най-ниският дял в цялата общност.

На обратния полюс е Люксембург, където 43% от здравните работници са на възраст до 34 години. Съответно и малко над 20% са медиците над 50 години.

Средно за ЕС здравните работници над 50-годишна възраст са 36% от всички, а младите медици - 29%. В повечето държави от ЕС (общо 16) повечето служители в сектора на здравеопазването са на възраст между 35 и 49 години. Най-висок е този дял в Румъния (47%).

Източник: Евростат

Данните на Евростат показват, че през третото тримесечие на миналата година 14,3 млн. европейци на възраст над 15 години са заети в сектора на здравеопазването. Това е около 7% от работната сила и 4% от цялото население над 15 години в общността. 13% от заетите в сектора са лекари, а 30% - медицински сестри.

От статистическата служба обръщат внимание и на Международния празник на жените в публикуваните данни. От тях е видно, че 78% от заетите в сектора са жени. Броят им варира от 61% в Гърция до 90% в Естония и Латвия. Данните за България показват, че малко над 80% от заетите в сектора на здравеопазването са жени.

Като цяло 12,3% от работещите жени в ЕС са в здравния сектор, като делът им варира много спрямо държавите и регионите. Най-много жени са заети в здравеопазването в северните части на ЕС - например в някои части на Швеция 28% от работещите жени са медици.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
2
 
3
serafima до: khao
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Сякаш ни знаеш?Към тези, които се хващат на въдицата, че възпира комунистите. Всъщност тлъстия *** с неприятно тъмно дебело лице е баш комунистът, нищо че ви залъгва с антикомунистически приказки. Той е комунист по семеен произход, по членство в БКП, по близост и прилики с Тодор Живков. И най-вече по делата. Той потъпка демокрацията и я замени със свое еднолично управление.
Разтъркайте очите си и се вгледайте добре. Той е един дебел, състарен мъж. Към образованите и интелигентните, които го подкрепят. Нито сте образовани, нито сте интелигентни, щом подкрепяте този арогантен и необразован ***.
Срам за България!
Да променим България. Да кажем твърдо не на алчността и глупостта на мутрата Борисов, слуга на мафията.
0
 
2
 
2
преди 1 месец
То цялата държава е едно дъно...
1
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
идеалка, доволни сме и за това сега ще преизберем Мутрата зада довърши работата, щото иначе идват кАмунистите!

Още от Европа
Шарл Мишел: Фондът за възстановяване на ЕС е стабилен