IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред страните с най-висока безработица в селските региони

В селските региони на ЕС фокусът се измества от селско стопанство към услуги, основно туризъм, строителство и промишленост

10:25 | 13.06.13 г. 1
България е сред страните с най-висока безработица в селските региони

България се нарежда сред страните с двуцифрена безработица в селските региони – около 14%, според данни на Евростат. Най-висока е безработицата в определяните като „селски“ региони на Испания – 16,2%. Освен България най-висок е броят на хората без работа в селата на Естония, Ирландия, Гърция, Литва, Латвия, Унгария и Словакия.

Данните на Евростат показват още, че в България заетостта в селата е значително по-ниска от тези в градовете. Разликата е в рамките на 12,8 процентни пункта, което е най-високото ниво в целия ЕС. След нас се нареждат Словакия (10,9 п.п) и Финландия (8,4 п.п).

В селските региони на България живеят 2,75 млн. души, показа още статистиката, като икономически активни (на възраст между 20 и 64 години) са 1,2 млн. от тях. През 2012 година броят на селското население у нас е намалял с 10%. Най-голямото понижение е във Видин – с малко над 17 на сто. България обаче не е лидер по намаляване на селското население – пред нас с по около 20% намаление се записват Литва и Латвия. В Швейцария пък има най-голям ръст на населението, живеещо в селски региони – 13,4 на сто.

Като цяло около половината от територията на ЕС се класифицира като „селски региони“. В тях живеят 112 млн. души, или 22% от общото население на съюза. В тези региони се формира 15,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС. В градските региони се формира 54,3% от БВП, а останалата част идва от т.нар. смесени региони.

През последните години в тези региони се измества фокусът и хората вече не се занимават основно със селско стопанство, а са заети в сектора на услугите, индустрията и строителството. Заетите в селското стопанство за последните десет години намаляват с 25%. Най-видимо е това в Словакия, където заетите в селското стопанство са с 59% по-малко. Само две държави имат ръст на заетите в селското стопанство – Малта (14%) и Ирландия (4,6%).

В България за десетилетие заетите в селското стопанство са с около 30 на сто по-малко. У нас обаче именно земеделието и животновъдството остават основното препитание за селските региони. Подобни са нагласите и в Естония, Ирландия, Гърция, Полша, Латвия и Румъния.

През последните години туристическият сектор превзема селските региони. Данните на Евростат показват, че през 2011 година 42,5% от всички хотелски легла са в смесени региони, 32,2% - в селските региони, а само 1/5 от хотелските легла са разположени в градовете. Увеличението на легловата база селските региони в периода 2007 – 2011 година в ЕС е в рамките на 2,36%. Но има места, където броят на леглата се удвоява. Сред тях са Лефкада (Гърция) и Силистра, както и в повечето гръцки острови.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 10 години
Реално селската безработица е по-голяма в пъти - и това в България - страната с най-плодородната земя в Европа.... ето последиците от престъпното поведение на т.нар. "държава" към селското стопанство !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още