IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И тази година туристическият бранш очаква ръст на приходите

Трябва да търсим инструменти, които да стимулират туризма "в сърцето" на страната, смята Румен Драганов

15:30 | 07.05.13 г.
И тази година туристическият бранш очаква ръст на приходите

До края на годината туризмът ще отбележи ръст от 4-5%, като се разчита не само на летните почивки, но и на ваканциите през останалите сезони от годината. Това прогнозира директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред Bulgaria On Air.

По негови думи се очакват около 4,2 млн. туристи по Черноморието през лятото. Той посочи, че един от големите проблеми на бранша остава неравномерната заетост на хотелската ни база - през лятото хотелите по морето са пълни, за сметка на местата за настаняване в "сърцето" на България. В "сърцевината" на страната ни има близо 400 хил. налични легла за настаняване, които могат да бъдат посетени за културен, селски, кулинарен, поклоннически туризъм.

"Асиметерията няма как да бъде избегната. Ние трябва да търсим инструменти за тези 400 хил. легла в страната за да се създадат работни места във вътешността на България", обясни ръководителят на института. "Българският туризъм се развива доста хаотично, защото има концептуална криза в управлението", обясни още той.

По повод на пътуванията през изминалите Великденски празници, той подчерта, че родният турист е пътувал, като "богат европеец", който е преоткрил красотата и възможностите на дестинациите в "сърцето" на България. По негови думи над 420 хил. българи са пътували из страната с цел почивка за празниците.

Той посочи, че не малък е бил и броят на чуждестранните туристи у нас през почивните дни от 1 до 5 май. От Гърция са посетили България близо 70 хил. души, от Румъния - 60 хил., които са предпочели главно Северното Черноморие. пясъци. Страната ни е имала и гости от Македония и Сърбия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още