IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разчитаме СПА индустрията да разчупи сезонния характер на българския туризъм

България е домакин на международен конгрес за СПА туризма

16:43 | 25.04.13 г.
Разчитаме СПА индустрията да разчупи сезонния характер на българския туризъм

Ефективното използване на балнео ресурсите за развитието на СПА туризма у нас ще съдейства за надграждане на традиционните летни и зимни почивки и ще привлече повече платежоспособни туристи.

Това каза зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов по повод предстоящия 18-и конгрес на Европейската СПА асоциация (ESPA), който ще се проведе от 14 до 17 май в Поморие.

МИЕТ и Българският съюз по балнеология и СПА туризъм са основни организатори на форума, съобщават от министерството.

Иво Маринов изтъкна предимствата на СПА туризма за икономиката, като посочи, че този вид отдих съдейства за предоставянето на комплексна туристическа услуга, привличането на по-платежоспособни гости от чужбина и преодолява сезонността в сектора с откриването на нови работни места.

СПА, балнео и уелнес услугите се съчетават чудесно с другите форми на специализиран туризъм – еко, селски, познавателен, приключенски и други, защото курортите ни са в запазени екозони с огромно биоразнообразие и в близост до много културно-исторически находки, подчерта заместник-министърът. „Това стимулира ръста на допълнителните услуги в туризма – 38% от гостите, ползващи СПА продукт, търсят още един допълнителен, а 26% - още два“, каза Маринов.

България ще е домакин за пръв път на проява от подобен мащаб, в която ще се включат експерти от международна величина и кметове на туристически общини от различни държави. В бизнес програмата на форума ще участват 17 губернатори от Русия, където интересът към СПА услугите става все по-силен. Ще бъдат проведени срещи с кметове и мениджъри на български хотели, за да обсъдят възможностите за балнео и уелнес програми за работници от големи руски промишлени обекти.

Освен това се очаква български хотелиери да разговарят и с експерти от частни здравни каси на различни европейски страни за съвместни балнео- и медикъл проекти. В Поморие например вече от три години СПА обекти работят с германски частни здравни каси, а има интерес и от австрийски, кипърски и др., които имат фондове за такива почивки на членовете си.    

Вече седем български хотелски комплекса отговарят на двата стандарта на Европейската СПА асоциация за качество на услугите, които са с по-завишени критерии в защита правата на потребителите, обяви Иво Маринов.
Той припомни, че още през 2009 г. на заседанието на директорския борд на ESPA е била договорена безвъзмездната помощ на организацията за прилагане на нейните стандарти и у нас. Те са вече разписани, предвидени са от новия Закон за туризма и ще влязат в специализираната наредба за развитието на СПА туризма в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още