Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Чешкото общество остава разединено 50 г. след Пражката пролет

До ден днешен чехите смятат, че на никого не могат да вярват, заяви Веселин Вачков

гледано: 1031   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

50-годишнината от Пражката пролет показа, че чешкото общество днес е разединено по отношение на ролята на съвременна Русия, но е единно в отношението си към инвазията на СССР и страните от Варшавския договор през 1968 г. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria журналистът Веселин Вачков, директор на водещото чешко издание „Лидове новини“.

До ден днешен чехите смятат, че на никого не могат да вярват. Окупирани през 1938 година, 20 години след войната те отново са окупирани, но от тези, които са им помогнали да се освободят. Това е травма, която остава в съзнанието на чехите, особено на все още живите свидетели и участници в далечните събития, заяви журналистът в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Събитията от 1968 година, когато войските на Съветския съюз и тези на Варшавския договор, сред които и България, навлязоха в Чехословакия, и днес предизвикват голям интерес в чешките медии, каза още журналистът. Особено отделни трагични съдби, които тогава не са били известни, днес се описват.Чешкото общество е единодушно по този трагичен момент от тогавашната история, посочи още гостът. 

Още по темата

„Разликата е само в начина, по който миналото си намира място в съвременното общество, съществува разединение в обществото по отношение на днешна Русия, но самият факт на окупацията, на инвазията се приема единодушно от чешкото общество“.

Всички участвали в окупацията държави, се извиниха още през 90-те години, тази част от историята е затворена страница, допълни журналистът и обясни отказа на президента на Чехия за реч по повод годишнината, като цитира изявлението на неговата канцелария: "Земан многократно е изказвал мнението си по окупацията и заради това дори е загубил работата си в миналото".

"В предишни изказвания чешкият президент категорично е осъждал влизането на войските на държавите от Варшавския договор, последно - в изявление през миналата година в Москва. Сегашното му решение предизвика критиците му, които отдават това на добрите му отношения с Русия. Една от най-големите загадки на съвременната чешка политика е как той обърна нагласата си към Русия".

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
DAX поведе зелената вълна на европейските борси днес