IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Членството в ЕС е необходимо за развитието на икономиката на Шотландия

Според първия министър на шотландското правителство членството е в интерес на Шотландия

11:57 | 31.05.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Членството на Великобритания в Европейския съюз (ЕС) е необходимо за развитието на икономиката на Шотландия и запазването на работните ѝ места, разкри в изявление първият министър на шотландското правителство и лидер на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън в навечерието на визитата си в Брюксел, съобщава ТАСС.

Стърджън посочва, че е обезпокоена от плановете на управляващата Консервативна партия за провеждане на референдум, който да реши дали Великобритания да остане член на ЕС.

Тя твърди, че твърдо вярва, че членството е в интерес на Шотландия.

“Ние ценим мястото на Шотландия в Европа и ползите, които то носи, най-вече в областта на заетостта и инвестициите”, допълва Стърджън.

По думите ѝ повече от 300 хил. шотландски работни места са свързани с износа на продукция в ЕС, като най-съществената полза за Шотландия е свободата на движение и възможността да се учи и работи в Европа.

Лидерът на ШНП посочва, че проучванията на общественото мнение в региона “неизменно показват силна подкрепа на членството в ЕС”, ето защо тя предлага излизането на Великобритания от ЕС да стане възможно, само ако всички народи от Обединеното кралство са съгласни с това. Това ще помогне да се избегне възможността Шотландия да се окаже извън пределите на ЕС против собствената си воля.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още