IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank със сценарий за Brexit

Вероятността Великобритания да излезе от ЕС притеснява европейския бизнес повече, отколкото евентуален Grexit

16:38 | 19.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на&nbsp;Deutsche Bank &nbsp;в Лондон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на Deutsche Bank  в Лондон. Снимка: Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank се подготвя за възможно излизане на Великобритания от Европейския съюз (т. нар. Brexit), пише Financial Times. Говорител на банката в Лондон е съобщил, че е създадена работна група от високопоставени мениджъри, която да прецени дали банката да изнесе някои от операциите си от Великобритания, ако страната реши да напусне ЕС, и по този начин потвърждава първоначална информация на изданието.

Германската финансова институция посочи, че вероятността Великобритания да излезе от ЕС притеснява клиентите ѝ.

Представители на банката са уточнили, че работната група ще проучи дали ще бъде благоприятно някои от дейностите да бъдат върнати в еврозоната, по-конкретно в Германия. Групата включва членове на ръководството на отделите за стратегия, риск, проучвания и представители на ръководството на банката във Великобритания. Проучването обаче засега е в много ранен етап, пояснява банката. 

Великобритания е важен пазар за Deutsche Bank, която е представена там от 1873 година и има 9000 служители в 16 населени места в страната. В Лондон много инвестиционни банкери работят именно с Deutsche Bank.

Дебатът за евентуален Brexit отново се разгорещи, след като британската консервативна партия на Дейвид Камерън спечели изборите през май. Камерън обеща референдум до 2017 година по въпроса дали Великобритания да остане член на ЕС. Много представители на бизнеса предпочитат допитването да бъде догодина, за да се ограничи тази несигурност.

Възможността за Brexit притеснява преди всичко икономиката. Евентуално оттегляне на Deutsche Bank би било тежък удар и за Лондон като финансов център и като цяло за силно зависещата от финансовия сектор британска икономика. 

Deutsche Bank е една от първите банки, които правят публично достояние подобни свои стратегии. Очаква се и други европейски банки да последват примера ѝ. Финансовият сектор в Лондон вече се опълчи на възможна независимост на Шотландия предвид шотландския референдум през миналата година.

Напоследък дори традиционните британски банки, като HSBC и Standard Chartered, изразиха публично възможност за преместване на седалищата си от Лондон. Те се оплакаха преди всичко от все по-строгите правила за банките в Обединеното кралство и по-специално от новите налози за банките. Deutsche Bank обаче сега подчертава, че в изследването си взима предвид само въпросът дали Великобритания ще остане в ЕС.

Междувременно стана ясно, че европейският бизнес се страхува повече от Brexit, отколкото от Grexit (излизане на Гърция от еврозоната). 45% от запитаните в анкета на консултанската компания Warth & Klein Grant Thornton 1100 фирми в Европа считат, че излизане на Гърция от еврозоната ще бъде лошо решение. 

Според родината на фирмата варират и отговорите. В Германия 37% от запитаните мениджъри са против излизане от еврозоната, а 27 на сто са настроени положително. 84 на сто от фирмите в Гърция пък са за запазване на членството във валутния съюз, а само 2% от тях виждат в излизането повече шансове. По-скоро негативно към Grexit са настроени и компаниите във Франция, Ирландия и Испания. В Холандия, Естония и Финландия обаче настроенията са обратни.

За сметка на това еднозначно е мнението по отношение на Brexit. 64% от участващите в анкетата мениджъри от еврозоната виждат в това опасност за своя бизнес, а в рамките на ЕС цели 72% от мениджърите се опасяват от такъв вариант. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още