IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Атина трябва да приключи повечето реформи по спасителния заем до ноември

Гърция не се нуждае от още строги икономии, а от мерки, които ще подкрепят растежа, коментира премиерът

14:41 | 18.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция трябва да приключи повечето "висящи" реформи, договорени с международните кредитори, до ноември, за да ускори приключването на ключовия преглед по напредъка и да излезе от спасителния заем навреме, заяви министър-председателят Алексис Ципрас в понеделник, цитиран от Ройтерс.

Напредъкът по спасителния заем на Гърция се изготвя от кредиторите на тримесечна база. Очаква се работата по следващия доклад да започне през октомври. Ципрас обеща да направи страната финансово независима до 2018 г., когато изтича третата спасителна програма.

„Трябва да покажем решимостта си да приключим с третия преглед възможно най-скоро“, каза Ципрас пред министрите.

„Бих искал да завършим с по-голямата част от реформите, искани съгласно третия преглед, до ноември, за да избегнем даването на оправдания на някого, у дома или извън страната“, коментира още той.

Като послание до кредиторите Ципрас заяви в понеделник, че Гърция не се нуждае от още строги икономии, а от мерки, които ще подкрепят растежа, докато излиза от кризата. Миналата седмица той ги призова да действат в „добра вяра“ и да помогнат на Гърция да постигне целите си.

„Вярвам, че всички осъзнаваме, включително кредиторите ни, че на карта е заложено укрепването на растежа, а не обсъждането на допълнително засилващи се фискални ограничения“, добави той.

Бюджетът за 2018 г., лошите заеми на банките, енергийният пазар и приватизацията ще бъдат сред основните въпроси в предстоящия преглед. Изготвянето на предишните доклади отне месеци заради несъгласия по фискалните въпроси, трудовите реформи и облекчаването на дълга.

Ръководителят на мисията на Европейската централна банка (ЕЦБ) в Гърция Франческо Друди заяви за гръцки вестник в неделя че кредиторите ще оценят няколко закона, приети от парламента, които може да не съответстват на ангажиментите по програмата, добавяйки, че всяко връщане назад [в намеренията] може да „усложни“ прегледа.

Мандатът на Ципрас приключва през 2019 г., година след като спасителният заем за 86 млрд. евро изтича. Левият лидер се надява да спечели нов мандат, но партията му изостава зад консервативната опозиция в проучванията.

Миналата седмица - няколко дни, след като правителството обеща помощи за уязвимите в края на годината, повече работни места и инвестиции, канадската компанията за добив на злато Eldorado Gold заплаши да замрази гръцките си проекти заради отлагано с години издаване на разрешителни.

Освен това правителството се бори от повече от седмица с ограничаването на разлива от петрол от потънал танкер, който се разпространява по някои от най-популярните плажове на Атина. Опозиционните партии и активисти обвиниха правителство в забавяния и липса на подготовка.

Ципрас каза в понеделник, че правителството трябва да засили усилията си. Той призова министрите си да ускорят работата, която не е свързана с реформите по спасителния заем, през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още